Todorović: Epidemiološka situacija nepovoljna i u fazi pogoršanja

13
Foto: SRNA

Epidemiološka stuacija u Banjaluci je nepovoljna i u fazi pogoršanja, ocijenila je gostujući u programu Radija Republike Srpske, direktorka banjalučkog Doma zdravlja, Nevena Todorović.

– Nakon novogodišnjih i božićnih praznika evidentan je drastičan porast broja zaraženih. Prošle sedmice imali smo u Banjaluci 3.164 pacijenta kod kojih je potvđeno prisustvo virusa korona – istakla je Todorović.

Ona kaže da je većina zaraženih pacijenata mlađe i srednje životne dobi, sa lakšom kliničkom slikom, ali da je u porastu i broj pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, kao i porast broja hospitalizovanih.

– Pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija su uglavnom starije životne dobi, koji imaju pridružene bolesti. Srednje teška klinička slika kod mlađih pacijenata se javlja kod onih koji su nevakcinisani – rekla je Todorović.

Ona je dodala da se sa početkom nastave u drugom polugodištu očekuje i porast broja zaraženih među školskom djecom.

Zbog povećanog broja pacijenata koji su javljaju u ARI i kovid ambulante veliki je pritisak na primarnu zaštitu.

– Veliki problem u organizaciji rada u zdravstenim ustanovama predstavlja i odsustvo ljekara i medicinskog osoblja, kod kojih je povrđeno prisustvo virusa korona ili su u izolaciji – istakla je Todorović.