Torbica: Garavice – veliko stratište Srba

74
Foto: SRNA

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica rekao je u Bihaću na obilježavanju 81. godine od stradanja Srba u Garavicama da ovo veliko stratište Srba u NDH nikada ne treba zaboraviti, te da o njemu treba da vode brigu vlasti Srpske jer to, nažalost, ne čine one u Federaciji BiH.

Torbica je rekao Srni da izvršioci ubistava i zločina nad Srbima u Garavicama nikada nisu osuđeni i optuženi jer je to zataškavala i vlast bivše Jugoslavije želeći da gradi navodno bratstvo i jedinstvo.

– Potomcima moramo prenositi istinu o ovom i drugim zločinima nad Srbima da nam se to nikada ne ponovi – rekao je Torbica.

On je naveo da je egzodus Srba iz područja Bihaća nastavljen i u proteklom ratu, te da je na ovom području sprovedeno njihovo etničko čišćenje.

– Srpska je jedini garant da nam se ovakve stvari ne ponavljaju, a na nama je da obnovimo ovaj spomenik i uredimo područje, što je obećao i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Očekujemo da će to biti, ne može odjednom, ali biće jer smo Garavice izvukli iz zaborava kao i druga velika srpska stratišta – naveo je Torbica.

On je naglasio da se mora širiti istina o stradanjima Srba kao i drugih naroda.

– Ovdje ljudi nisu stradali od fašista već od ustaša, komšija Hrvata i muslimana – rekao je Torbica u Garavicama, gdje je obilježeno 81 godina od stradanja više od 12. 000 Srba, žrtava ustaškog zločina u tom mjestu 1941. godine.

Kuštrinović: Zaborav je ubijanje istine

Predsjednik Odbora „Garavice 1941.“ Nebojša Kuštrinović rekao je Srni da srpske žrtve na ovom području ne treba prepustiti zaboravu, te da vlasti na svim nivoima, pogotovo one u Srpskoj, treba da sačuvaju dostojanstvo brojnih nevinih garavičkih žrtava i tog spomen područja koje je, nažalost, zapušteno.

On je izrazio nadu da će u narednom periodu u Garavicama biti izgrađena kapela i „Aleja sjećanja“.

– Zaborav je ubijanje istine – rekao je Kuštrinović.

Foto: SRNA

U okviru obilježavanja 81 godina od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, u spomen području u Garavicama kod Bihaća položeni su vijenci i cvijeće, te je služen parastos za ubijene srpske civile.