Tramp: Bajdenov reizbor mogao bi dovesti do trećeg svjetskog rata

6
Foto: AP Photo/Seth Wenig, Pool

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas bi se reizbor aktuelnog američkog lidera Džozefa Bajdena mogao loše završiti, možda čak i trećim svjetskim ratom, istovremeno izrazivši uvjerenje da Bajden neće osvojiti još jedan mandat.

– Mislim da može da se desi nešto loše. Ova zemlja ima problema, završićemo sa trećim svjetskim ratom. Oni pričaju o nuklearnom oružju, a mi imamo osobu koja ne razumije šta se dešava. Ukrajina i Rusija se bore i mi smo uvučeni u to. To će biti katastrofa – izjavio je Tramp u intervjuu za TV kanal Njuzmaks.

Tramp je ocijenio da je Bajdenova neuspješna spoljna politika pojačala globalne tenzije i nuklearne razgovore.

– Imate Kinu sa Tajvanom – nikada nisu razgovarali na ovaj način kada sam ja bio predsjednik, jer su znali su da ne mogu tako da razgovaraju. Postojalo je nula šanse da bi Ukrajina i Rusija radile ono što rade upravo sada – istakao je Tramp i dodao da je imao dobre odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji, kako je ocijenio, to nikada ne bi uradio.

Prema njegovim riječima, bezuslovno povlačenje američkih trupa iz Avganistana ukazalo je na slabost Amerike.

– Mislim da je to bio najsramotniji trenutak u istoriji naše zemlje i niko nikada nije vidio ništa slično. Kada Putin pogleda to, kao i svi oni, i predsjednik Si, Kim Džong Un, kada pogledaju šta se dešava u Iranu, oni vide slabost – smatra bivši predsjednik SAD-a.

Tramp je ukazao na Bajdenove kognitivne poteškoće i rekao da vjeruje da najstariji predsjednik u istoriji neće osvojiti novi mandat na opštim izborima 2024. godine.

On je naveo da mu je teško da povjeruje u Bajdenovu kandidaturu, kritikujući ga što je to najavio putem video snimka, umjesto da se uživo obrati naciji.