Tramp ima imunitet za radnje preduzete na funkciji

5
Foto: Doug Mills/The New York Times

Vrhovni sud potvrdio je da bivši predsjednici imaju imunitet od krivičnog gonjenja za određene radnje preduzete na funkciji, ali ne i za radnje preduzete u privatnom svojstvu.

Vrhovni sud je istovremeno odbacio odluku kojom se odbija pokušaj bivšeg predsjednika Donalda Trampa da se zaštiti od krivičnih tužbi, uključujći one koje se odnose na njegove napore da poništi svoj izborni poraz 2020. godine.

Sud je presudio sa šest glasova prema tri da bivši predsjednici uživaju imunitet za radnje koje preduzimaju u okviru svojih ustavnih ovlaštenja.

Ovom presudom je prvi put od osnivanja zemlje u 18. vijeku Vrhovni sud proglasio da bivši predsjednici mogu biti zaštićeni od krivičnih optužbi u svakoj instanci.

Glavni sudija Džon Roberts objavio je odluku u ime konzervativne većine od šest sudija. Protiv je bilo troje sudija liberalnog opredjeljenja.

Odluka je donijeta ka odgovor na Trampovu žalbu na odluku nižestepenog suda kojom se odbija njegov zahtjev za imunitet. Sud je o predmetu odlučio posljednjeg dana svog mandata.

Tramp je republikanski kandidat koji je izazvao demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena na američkim izborima 5. novembra.

Malo je vjerovatno da bi bilo kakvo suđenje po optužbama koje je pokrenuo specijalni tužilac Džek Smit moglo da bude završeno prije izbora.

Tramp je tvrdio da je imun na krivično gonjenje jer je bio predsjednik u vrijeme kada je preduzeo radnje koje su dovele do optužbi. Smit se protivio predsjedničkom imunitetu na osnovu principa da niko nije iznad zakona.

Tramp (78) je prvi bivši predsjednik SAD koji je krivično gonjen, kao i prvi bivši predsjednik osuđen za krivično djelo.