Tramp pozdravio odluku Vrhovnog suda: Velika pobjeda

5
Foto: Will Lanzoni/CNN

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozdravio je odluku Vrhovnog suda SAD kojom mu je omogućeno da može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine od radnji koje je preduzeo tokom svog predsjedničkog mandata da bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine. Tramp je odluku Vrhovnog suda okarakterisao kao veliku pobjedu za Ustav i demokratiju.

– Velika pobjeda za naš Ustav i demokratiju. Ponosan sam što sam Amerikanac – napisao je Tramp u objavi na svojoj platformi „Istina“.

Trampov pravni tim nazvao je odluku suda „velikom pobjedom“.

Vrhovni sud SAD presudio je u ponedjeljak da Tramp može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine od radnji koje je preduzeo tokom svog predsjedničkog mandata da bi poništio rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine.

Ta odluka suda vjerovatno će dodatno odložiti suđenje Trampu po optužbama u tom slučaju, prenio je Si-En-En.

Ovom odlukom Vrhovnog suda odbačena je odluka federalnog apelacionog suda doneta u februaru ove godine kojom je utvrđeno da Tramp ne uživa imunitet za navodna krivična djela koja je počinio tokom svog predsjedničkog mandata da bi poništio rezultate izbora 2020. godine.

Tramp je insistirao da mu se ne može suditi za radnje koje datiraju još iz vremena kada je bio predsjednik SAD, uključujući optužbe koje se odnose na napad njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da spreče Kongres da verifikuje pobjedu njegovog demokratskog rivala Džozefa Bajdenova na predsjedničkim izborima.