Tramp smatra da ne može da bude smijenjen prema 25. amandmanu

15

Odlazeći američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je danas da „ne postoji rizik“ da bude smijenjen prema 25. amandmanu Ustava SAD, javila je agencija Frans pres.

Taj amandman omogućava potpredsjedniku SAD da, uz podršku glavnih ministara, proglasi šefa države nesposobnim za dalje obavljanje dužnosti.

Tramp, koji boravi u posjeti saveznoj državi Teksas, pozvao je na poštovanje zakona.

– Došlo je vrijeme za smirenje za našu zemlju, vrijeme za mir – rekao je Tramp koji se prvi put pojavljuje u javnost od upada njegovih pristalica 6. januara u Kongres.

Odlazeći predsjednik inače boravi u Teksasu u okviru svoje kampanje protiv ilegalne imigracije, prenijela je agencija AP.

Predstavnički dom Kongresa SAD u kojem većinu čine demokrate, danas treba da glasa o rezoluciji kojom traži od potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence) da se pozove na 25. amandman.

Očekuje se da će rezolucija biti usvojena, ali je malo vjerovatno da će se Pens odazvati na poziv demokrata i nekih republikanaca koji su okrenuli leđa Trampu.

Članovi Predstavničkog doma u Rezoluciji optužuju Trampa za podsticanje pobune protiv države.

– Predsjednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbjednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju – navodi se u Rezoluciji na četiri stranice.