Tramp želi da sa Orbanom „vrati vladavinu konzervativizma“

10
Foto: miniszterelnok.hu

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da želi da, ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima u Americi, obnovi partnerstvo sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom kako bi „vratili vladavinu konzervativizma“.

– Radujem se ponovnom bliskom radu sa premijerom Orbanom kada položim zakletvu kao 47. predsjednik SAD – rekao je Tramp u video-obraćanju učesnicima Konferencije konzervativne političke akcije u Budimpešti.

On je naveo da će konzervativci, sve dok su ujedinjeni u svojoj viziji i dok se pridržavaju svojih principa i brane svoje vrijednosti, „pobjeđivati u bici spasavanja civilizacije od komunista, marksista i fašista“ i da će svijetu „vratiti vladavinu konzervativizma i zdravog razuma“.

– Dok sam bio predsjednik, sa ponosom sam sarađivao sa premijerom Orbanom – koji je, usput, sjajan čovjek – i zalagali smo se za vrijednosti i interese naše dvije nacije. Borili smo se protiv ilegalne imigracije, zaštitili naše granice, otvarali radna mjesta i branili naše tradicije i judeo-hrišćanske vrijednosti – dodao je Tramp.

Orban je posjetio Trampa u rezidenciji „Maralago“ u Floridi i tom prilikom su razgovarali o nizu pitanja od zajedničkog interesa za Mađarsku i SAD. Tramp je tom prilikom pohvalio Orbana kao „sjajnog lidera“.

Tramp i Orban su dugogodišnji saradnici koji dijele konzervativne političke stavove i u više navrata su isticali međusobno poštovanje i podršku. Orban je podržao Trampovu kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore u SAD, kao i njegovu borbu sa pravnim izazovima sa kojima je suočen.

Predsjednički izbori u SAD biće održani u novembru. Glavni kandidati su Tramp i trenutni predsjednik Amerike Džozef Bajden. Obojica su dobila podršku dovoljno delegata u svojim strankama.