Trebinjci uz sunarodnike iz Crne Gore

66

Trebinjci su uz sunarodnike iz Crne Gore, jasno su to poručili danas sa Klobuka u blizini graničnog prelaza.

Prvi je stigao Ilija kome su godinama članovi porodice monasi i monahinje po crnogorskim svetinjama.

– Majka mi je umrla kao monhinja, ujak mi se upokojio kao iguman manastira Ostrog, baba se upokojila kao monahinja u manastiru Ćelija Piperska, sestram mi je igumanija u manstiru Ždrebaonik, a tetka monahinja u Ostrogu. Ovom prilikom pružam svima podršku i zabrinut sam za ovu situaciju koja se dešava tamo nadam se da ovo neće uzeti maha – rekao je Ilija Mastilović.

Na mir i dostojanstvo poziva i prvi čovjek Trebinja koji je sa sugrađanima poslao poruku da se nakaradnim zakonima ne smije dirati imovina Srpske pravoslave crkve. Mirko Ćurić poslao je i poruku policajcu iz Nikšića koji je dao otkaz jer se nije želio suprostaviti svom narodu.

– Ja sam se čuo sa gospodinom Katićem iz Herceg Novog, predsjednikom opštin i želim da javno poručimo čovjeku koji je heroj koji je ostavio posao da ne bi udario na brata, Grad Trebinje i Herceg Novi nude mu koje god hoće radno mjesto da izabere. Ti ljudi nisu ostavljeni i njihove porodice neće biti ostavljene – istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Foto: TL

Na dostojanstvo i sabornost iz trebinjskog Hrama pozvao je i vladika Dimitrije. A svi zajedno pozvali su vjerni narod Hercegovine da sutra veče u 18 časovaa budu u Hramu u Trebinju na molebanu, a onda i na gradskom trgu kako bi se u što većem broju poslala poruka Srbima u Crnoj Gori koji su kako kažu pod terorom tamošnje vlasti.

– Još jednom bih pozvao sutra poslije molebana sve pripadnike BORS-a Trebinje da dođu na moleban, a poslije na trg da još jednom svi zajedno izrazimo jedno nezadovoljstvo i zabrinutost za dešavanja u Crnoj Gori – naglasio je Dejan Bodiroga, predsjednik BORS-a Trebinje.

– Šaljemo poruku vjerujućem narodu u Crnoj Gori našoj braći da nisu sami da nikada neće biti sami da smo uvijek uz njih – rekao je Ratomir Mijanović, inicijator okupljanja.

Na rođendan Svetog Vasilija Ostroškog na desetine trebinjaca okupili su se na mjestu gdje su se nekada Hercegovci i Crnogorci zajedno branili od neprijatelja. Uz molitvu i gusle poslali su poruku, „onaj koji otme crkveno da mu trag i odžak poginu zauvjek“.