Trebinje: Teologija u dijalogu sa politikom, medijima, kulturom…

27
Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Teologija u političkom prostoru, odnos Crkve i medija, klimatske promjene i koliko je čovjek pokvario svijet – samo su neke od tema sedmog po redu naučnog skupa „Teologija u javnoj sferi“ u organizaciji Centra za filosofiju i teologiju i Eparhije zahumsko-hercegovačke, koji se od 6. do 9. februara održava u Trebinju u prostorijama Kulturnog centra Trebinje i Muzeja Hercegovine.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ovo je jedinstven teološko-naučno-popularni skup koji ima za cilj da teologiju dovede u dijalog sa najrazličitijim oblicima društvenog života (politikom, ekonomijom, istorijom, filosofijom, umjetnošću…) i tako je učini pristupačnijom i društveno relevantnijom.

– Na taj način teologija izlazi iz uskog kruga specijalista koji se jedni drugima obraćaju stručnom i neupućenima nerazumljivom terminologijom, što samo po sebi i te kako ima opravdanja, ali time ona ostaje zatvorena u usko stručne krugove – poručuje direktor Centra za filosofiju i teologiju protojerej-stavrofor Vladan Perišić.

Ovako zamišljenim skupom teologija izlazi iz svoje samozatvorenosti i stupa u plodan odnos sa ostalim oblicima intelektualnog života, što je dugo nedostajalo kako stručnjacima iz teologije, tako i svima zainteresovanima ali manje upućenima. Na način plodotvorne razmene između različitih stručnjaka, koji su najčešće univerzitetski profesori, na kojoj se u ovim skupovima iz godine u godinu nastoji, teologija može učiti od ostalih disciplina, ali i one od nje, tako da su, kao rezultat jednog iskrenog dijaloga stručnjaka iz različitih oblasti, svi na dobitku, a naročito brojna zainteresovana publika, koja je vrlo raznovrsna – od studenata, preko stručnjaka iz raznih oblasti do radoznalih građana.

Glavno predavanje na sedmom po redu Simposionu Teologija u javnoj sferi održaće teolog međunarodne reputacije Hristo Janaras na temu „Episkopsko očinstvo: kako se crkveno tijelo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti“.

Iz organizacije poručuju da je „Teologija u javnoj sferi“ veoma živ i interaktivan naučni skup, tako da se pitanja zainteresovane publike i odgovori stručnjaka podrazumijevaju u svim vidovima prezentacija.

Svečano otvaranje Simposiona „Teologija u javnoj sferi“ najavljeno je za četvrtak, 6. februara u 10.00 časova u prostorijama KC Trebinje.

Foto: Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska