Trišić Babić: Šmit nelegalnim postupanjem notifikovan u Ministarstvu inostranih poslova

8
Foto: novasrpska.org

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ana Trišić Babić izjavila je Srni da je Kristijan Šmit 2021. godine nelegalnim postupanjem tadašnjeg otpravnika poslova a.i. Misije OHR u BiH notifikovan Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara kao dolazeći novoimenovani visoki predstavnik, a zatim od tadašnjeg ministra Bisere Turković nelegalno prihvaćen.

– Nelegalnim postupanjem tadašnjeg otpravnika poslova a.i. Misije OHR u BiH Šmit je 2021. godine notifikovan Ministarstvu inostranih poslova BiH kao dolazeći novoimenovani visoki predstavnik, a zatim od tadašnjeg ministra inostranih poslova (Bisere Turković) nelegalno prihvaćen, iako je znala da u ovoj stvari postoji spor i nije imala ovlašćenje Predsjedništva BiH da ga prihvati – navela je Babićeva.

Prema njenim riječima, biće razmotrena mogućnost traženja odgovornosti za Turkovićevu.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske je ponovila da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, jer nije izabran prema proceduri koju propisuje Dejtonski mirovni sporazum.

Ona je naglasila da u skladu sa ovim, Republika Srpska ne sarađuje sa Šmitom, a takođe ne priznaje ni njegove odluke.

Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara istaklo je da je Kristijanu Šmitu, u skladu sa verbalnom notom OHR-a, izdata identifikaciona iskaznica tipa MO sa rokom važenja do 26. januara 2025. godine, te da on i stalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta, javili su mediji u FBiH.