Trišić Babić: Sumrak procedura u UN, rezolucija će trajno narušiti odnose

15
Foto: novasrpska.org

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ana Trišić Babić ocijenila je da to što se o rezoluciji o Srebrenici raspravlja u Generalnoj skupštini UN bez prethodno postignutog konsenzusa predstavlja sumrak procedura u UN i trajno će narušiti odnose.

– Sve važne rezolucije donesene su konsenzusom. Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović upoznala je sve predstavnike u UN da o ovoj rezoluciji nije razgovarano u Predsjedništvu koje je jedino bilo nadležno – navela je Babićeva.

Babićeva je napomenula da su ranije male zemlje mogle računati na to da se u UN može čuti i njihov stav.

Ona je ukazala na to da je za pomirenje i suživot važan konsenzus, te podsjetila da je uvijek postojala samovolja bošnjačkih političkih predstavnika, posebno u UN, da insistiraju na pitanjima o kojima ne postoji dogovor i nije raspravljano u institucijama.

– Predsjedništvo vodi spoljnu politiku. Mora postojati konsenzus za pitanja koja se predstavljaju na međunarodnoj sceni – rekla je Babićeva za RTRS.

Ona je ukazala na to da Srbija, Rusija i Kina ne podržavaju ovaj dokument i da zbog toga ide na odlučivanje u Generalnu skupštinu UN gdje oni koji zagovaraju usvajanje rezolucije računaju na prostu većinu glasova.

– Nemoguće je sada bilo kakvo pomirenje. Posljednjih godina pokušavali smo da izgradimo ovu zemlju. Ova rezolucija će poremetiti pomirenje i razumijevanje u regionu – ocijenila je Babićeva.

Ona smatra i da je rezolucija uvertira u izmjenu pravne kvalifikacije genocida i da će donošenje jednog ovakvog dokumenta imati posljedice na situaciju u BiH.

– Biće veoma zanimljivo čuti i predstavnika Kine u UN koji će se danas dva puta obratiti na sjednici. Mislim da se trenutno vodi diplomatski rat i to zbog pokušaja da se redefiniše pojam genocida i poslužiće za neke buduće rezolucije – navela je Babićeva.

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.