Trišić Babić: Umjesto da strane sudije odlaze, imenovan Albanac

16
Foto: Velipić Tripić/Nezavisne novine

Imenovanje albanskog sudije Ledija Biankua za novog sudiju Ustavnog suda BiH, pogotovo zbog svih sumnjivih okolnosti u vezi sa njegovim izborom, samo će doliti ulje na vatru i dodatno iskomplikovati ionako uzavrele političke odnose unutar BiH, izjavila je savjetnik srpskog člana Predsjedništva za spoljne poslove Ana Trišić Babić.

Trišić Babić je naglasila da je do imenovanja albanskog sudije umjesto dosadašnjeg moldavskog Tudora Pantirua došlo i pored svih preporuka Evropske komisije.

– Oni su u jednom od svojih dokumenata, navodeći koji su to prioriteti, istakli da bi konačno iz Ustavnog BiH trebalo da odu inostrane sudije te da ih zamijene domaće. Neko očigledno nije bio iskren, što se može vidjeti i iz ovog novog imenovanja – rekla je Trišić Babić za Glas Srpske.

Umjesto da se govori o njihovom odlasku i postizanju unutrašnjeg dogovora o tom pitanju, Trišić Babić je ocijenila da se dodatno komplikuje politička situacija u BiH i opet nameće međunarodno tutorstvo.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da to svakako neće doprinijeti smirivanju tenzija u BiH, pogotovo jer postoji opravdana bojazan da bi i Bianku mogao biti pristrastan i neobjektivan poput svojih prethodnika.

Prema diplomatskim izvorima Glasa presudnu ulogu u imenovanju Biankua odigrao je aktuelni sudija Evropskog suda za ljudska prava i bošnjački lobista Faris Vehabović za koga su mediji ranije pisali da je tokom rata imao značajnu ulogu u AID-u, muslimanskoj obavještajnoj službi.

Banjalučki list navodi da je, pored Vehabovića, izbor Biankua podržao i sam Pantiru, odlazeći moldavski sudija. U vrijeme dok je Pantiru uporedo sa funkcijom sudije Ustavnog suda BiH, obavljao i funkciju međunarodnog sudije Vrhovnog suda Kosova od 2005. do 2007. godine, Bianku je bio predavač u kosovskoj školi za evropske integracije.