Trudo: Velika sramota prisustvo ukrajinskog pripadnika SS divizije u parlamentu

11
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Činjenica da je u kanadski parlament pozvan Ukrajinac koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu je „velika sramota“ za Kanadu, saopštio je premijer Džastin Trudo.

Jaroslav Hunka (98) dobio je ovacije nakon što ga je predsjednik Donjeg doma Entoni Rota nazvao „herojem“ tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u petak, prenosi Bi-Bi-Si.

Rota je saopštio da mu nisu bile poznate Hunkine veze sa nacistima i da je pogriješio kad ga je pozvao da prisustvuje događaju.

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta suočava se s pozivima da podnese ostavku zbog toga, a Trudo je juče novinarima priznao da je „izuzetno uznemirujuće to što se dogodilo“.

– Ovo je nešto što je velika sramota za parlament Kanade i samim tim za sve Kanađane – dodao je Trudo.

Incident se dogodio u petak, kada se u parlamentu obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Hunka je sjedio na galeriji Donjeg doma kada je Rota pokazao na njega i saopštio da je riječ o čovjeku koji je ukrajinski i kanadski heroj i da mu zahvaljuju za svu njegovu službu.

Prisutni u sali odgovorili su aplauzom.

Hiljade Ukrajinaca borilo se na njemačkoj strani tokom rata, ali milioni drugih služili su u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Hunka je tokom Drugog svjetskog rata služio u 14. Vafen-SS grenadirskoj diviziji, takođe poznatoj kao divizija Galicija – dobrovoljnoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkom komandom.

Pripadnici divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila iako sud nije proglasio jedinicu krivom za ratne zločine, navodi Bi-Bi-Si i dodaje da je jedinica preimenovana u Prvu ukrajinsku diviziju prije predaje zapadnim saveznicima 1945. godine.