Turkovićeva traži od Turske da lobira za člana tima Orićeve odbrane

18
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković pozvala je šefa diplomatije Turske Mevluta Čavušoglua da ta država preuzme lobiranje za imenovanje sudije Suda BiH Jasmine Ćosić Dedović, koja je član odbrane komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, piše Glas Srpske.

Taj dnevnik navodi da je to Turkovićeva zatražila u pismu koje je poslato 9. novembra.

Izvori Glasa Srpske dobro upućeni u diplomatska dešavanja smatraju da Turkovićeva u ovom slučaju koristi sva paradiplomatska sredstva jer Bošnjaci imaju poseban interes da Dedovićeva bude imenovana.

– Ovakvo ponašanje Bisere Turković predstavlja još jedan skandal i antiustavno djelovanje njenog ministarstva, a ovakvi postupci naišli su na negativne reakcije diplomata drugih država i svi su iznenađeni da se jedan ministar ovako ponaša – istakao je izvor lista.

Dedovićevu je kao kandidata predložio Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, ali ona nije dobila saglasnost Predsjedništva BiH jer je bila član odbrane Nasera Orića.

Glas navodi da je, nakon odbijanja saglasnosti Predsjedništva BiH, Turkovićeva uz podršku bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića preuzela obavezu da lobira za njeno imenovanje.

Izvor lista naglasio je da ovaj slučaj predstavlja jedan od najvećih diplomatskih skandala u tekućem mandatu.

– Spoljna politika je u nadležnosti Predsjedništva, ali Turkovićeva to ignoriše i od početka lobira da Ćosić Dedovićeva bude imenovana. Sudije Međunarodnog krivičnog suda se imenuju u Njujorku i ona tamo nije naišla na podršku jer joj je ukazano da je potrebna saglasnost svih naroda i ona se sada okrenula Turskoj, valjda očekujući da će oni uspjeti da ubijede druge države da prihvate ovu kandidaturu – rekao je isti izvor.

On je dodao da su ovakvi postupci neozbiljni i prema BiH, ali i prema Turskoj, kao velikoj i ozbiljnoj državi.

– Turkovićeva ponižava državu u čiju samostalnost se toliko kune, a ovakvim postupkom su iznenađeni i sami Turci. Ona to radi uz podršku svoje stranke i dva člana Predsjedništva, pri tome zaobilazeći ustavni poredak, a s druge strane pismo koje je poslala na nivou je učenika osnovne škole i omalovažava diplomatiju BiH u svijetu – naglasio je sagovornik Glasa Srpske.

Član Komisije za spoljne poslove Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da iz kabineta Turkovićeve redovno dolazi skandal za skandalom, a to je rezultat činjenice da njenu politiku ne kreira Predsjedništvo, već SDA.

– Ovo je velika borba za imenovanje kadrova ove stranke, a znamo šta bi značilo postavljanje njihovog kadra na ovako važnu funkciju. I ovaj novi potez Turkovićeve biće još jedan primjer lošeg i svojevoljnog djelovanja njenog kabineta, o čemu će biti raspravljano i na sjednici Doma naroda po inicijativi koju sam ja pokrenula – rekla je Majkićeva Glasu Srpske.

List podsjeća i da je na zloupotrebu diplomatskih procedura ministra inostranih poslova Bisere Turković u maju upozorio predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Neprihvatljiv je način da se zloupotrebljavaju procedure – rekao je tada Dodik.