Turska odložila glasanje o ulasku Švedske u NATO

6
Foto: REUTERS/Yves Herman

Komisija za spoljne poslove turskog parlamenta odložila je danas glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, čime se dodatno odlaže odluka o proširenju zapadne vojne alijanse, poslije 18 mjeseci čekanja, javlja Rojters.

Predsjedavajući Fuat Oktaj rekao je da će komisija, koju kontroliše vladajuća partija predsjednika Tajipa Erdogana, nastaviti razgovore i da bi zakon o podršci švedskoj kandidaturi mogao da se nađe na dnevnom redu sljedeće nedjelje, ali nije odredio datum.

– Da bi svi naši poslanici odobrili članstvo Švedske u NATO-u, moraju biti potpuno uvjereni. O svemu tome ćemo razgovarati na našem sljedećem sastanku komisije o tom pitanju – rekao je Oktaj poslije višečasovne debate.

Komisija može donositi odluke prostom većinom. Može pozvati švedskog ambasadora da obavijesti poslanike ako bude potrebno i ako to dozvoljavaju propisi parlamenta, dodao je Oktaj.

Švedska i Finska zatražile su da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu u maju prošle godine, nakon ruske invazija na Ukrajinu.

Erdogan je u to vrijeme iznio primjedbe na oba zahtjeva jer smatra da te nordijske zemlje štite osobe koje Turska smatra teroristima.

Turska je u aprilu podržala kandidaturu Finske, ali je zadržala rezerve prema Švedskoj. Iako Mađarska takođe nije ratifikovala Švedsku kandidaturu, Turska se smatra glavnom preprekom za ulazak Švedske u NATO.