Turska se povukla iz Istanbulske konvencije

10
Foto: madeinturkeytours.com

Turska se predsjedničkim dekretom povukla iz prvog obavezujućeg sporazuma na svijetu o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, u posljednjoj pobjedi konzervativaca u vladajućoj stranci predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Istanbulska konvencija iz 2011. godine, koju je potpisalo 45 zemalja i EU, zahtijeva od vlada da usvoje zakone kojima se procesuira nasilje u porodici i slično zlostavljanje, kao i silovanje u braku i sakaćenje ženskih genitalnih organa.

Konzervativci su tvrdili da povelja šteti jedinstvu porodice, podstiče razvod i da LGBT zajednica koristi njene reference na jednakost da bi stekla šire prihvatanje u društvu.

Objavljivanje uredbe u službenom glasniku rano jutros izazvalo je bijes grupa za zaštitu prava i pozive na proteste u Istanbulu, navodi AFP.

Gokče Gokčen, zamjenik predsjedavajućeg glavne opozicione partije CHP, rekla je da napuštanje sporazuma znači „da su žene i dalje građani drugog reda“ te da je ovim potezom dopušteno njihovo ubijanje.

– Uprkos vama i vašem zlu, mi ćemo ostati žive i vratiti konvenciju – rekla je ona na „Tviteru“.

Turska je počela da raspravlja o mogućem napuštanju Konvencije nakon što je zvaničnik Erdoganove stranke prošle godine postavio to pitanje.

Žene su od tada u više navrata izlazile na ulice turskih gradova pozivajući Vladu da se ne povlači iz Konvencije.

Ministar rada i socijalnih usluga Zehra Zumrut Selčuk rekla je agenciji Anadolija da će turski ustav i domaći propisi umjesto toga biti „garancija ženskih prava“.

– Nastavićemo našu borbu protiv nasilja po principu nulte tolerancije – rekla je ona danas, prenosi AFP.