U Blagaju održan Velikogospojinski sabor

5
Foto: A. Stanković/RAS Srbija

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju kod Mostara danas je proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina i održan tradicionalni Velikogospojinski crkvenonarodni sabor koji je i ove godine okupio veliki broj Mostaraca, rasutih na svim stranama svijeta.

Svetu liturgiju služili su starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić, blagajski paroh Branimir Borovčanin i bjelopoljski paroh Nebojša Radić.

Sveštenik Kojić je, čestitajući vjernicima praznik, rekao da je danas dupli praznik – i nedjelja koja je posvećena vaskrsenju Hristovom i praznik Uspenja Presvete Bogorodice.

Kojić je naveo da priča iz jevađelja opominje i na svakodnevicu i upitao vjernike da li formalno izgovaraju riječi iz molitve „kao što i mi opraštamo dužnicima našim“ ili zaista srcem opraštaju.

– Sreo sam bezbroj ljudi koji nisu spremni na ljubav, kojima ljubav smeta. Oni su već sami sebe osudili. Danas praznujemo onu koja je za najveću ljubav bila spremna – rekao je Kojić.

On je poručio vjernicima da će sve podnijeti lakše kada se ugledaju na Isusa Hrista i Bogorodicu.

– Svaku svoju brigu povjerite u ruke Božije i u ruke majke Božije i onda će biti dobro – onda ćete moći i da oprostite – rekao je Kojić.

Foto: SRNA

Sveštenik Borovčanin čestitao je vjernicima praznik i saopštio da on prelazi na novu dužnost, a da na blagajsku parohiju dolazi novi sveštenik.

– Hvala Bogu za sve što smo prošli zajedno do sad, pamtićemo samo ono što je lijepo. Ono što nije lijepo zaboravićemo i oprostiti jedni drugima – rekao je sveštenik Borovčanin, navodeći da i dalje ostaje u Mostaru, gdje će imati nove dužnosti.

Svake godine Velikogospojinski crkvenonarodni sabor kod blagajske crkve okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine za koje je ovaj praznik dan jedinstva i poštovanja dugogodišnje tradicije.

U Blagaju se oduvijek za Veliku Gospojinu održavala služba i sabor, a tradicija je nastavljena i nakon osvećenja Hrama 2016. godine.

Na ovaj praznik u Blagaj dolaze vjernici iz cijelog Mostara, a svake godine su tu i mostarski Srbi rasuti po Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu.

Među njima je i Slađana Skočajić, načelnik u Gradskoj upravi Trebinja, čija je porodica starosjedilačka u Blagaju.

– Skojačići su starosjedioci u Blagaju. Ova porodica je tokom Drugog svjetskog rata jako stradala, a u posljednjem ratu uspjeli smo da spasimo svoju djecu, dok su oni koji su ostali – i stradali – rekla je Skojačićeva.

One je rekla da Velika Gospojina okuplja Srbe u dolini Neretve.

– Јa sam kao dijete dolazila u ovu crkvu sa majkom, a kasnije sam se udala ovdje. Drago mi je da se zanavlja život u Mostaru i zbog toga mi je puno srce. Doći ću i na Šantićeve večeri poezije, jer Mostarci gdje god odu nose i Šantića i Mostar u srcu – navela je Skočajićeva.