U Crnoj Gori cijela opština u izolaciji

20
Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

U Crnoj Gori je potvrđeno pet novih slučajeva oboljelih od koronavirusa tako da je ukupno 52 slučaja inficiranih novim virusom.

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 5.972 osobe. Jedna osoba je preminula.

Posebno teška situacija je u Tuzima, gdje je sinoć građanima zabranjeno da izlaze iz kuća nakon što je evidentirano da je 15 od 18 slučajeva kod kojih je juče potvrđen virus iz te opštine.

Svako kretanje građana u Tuzima je prekinuto, a snabdijevanje za hitne potrebe sprovodiće volonteri te opštine.

Policija je sinoć kontrolisala ulaz u Tuzi, dok je glavni grad Podgorica za jutros najavio pojačanu dezinfekciju javnih prostora u susjednoj opštini.

Paralelno, Vlada je sinoć usvojila nove, još drastičnije mjere, kako bi se spriječilo dalje širenje koronavirusa.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je situacija jako opasna – virus se lako širi i može da inficira veliki broj ljudi.

– Tuzi imaju 15.000 stanovnika. Ako bi se proširilo na samo 40 odsto stanovništva, što čini 6.000 stanovnika, od tih 6.000 bi oboljelo 1.200. Od tog broja 300 bi završilo na respiratorima i najmanje 150 umrlo. Ovo je drastična situacija. Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe – kazao je on.