U Herceg Novom promovisana knjiga „Nebeska dvorišta“ – Lični putevi vladike Grigorija

58
Foto: Argumenti.rs

U prepunoj bašti Kuće nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom sinoć su predstavljena „Nebeska dvorišta“, nova knjiga Vladike Grigorija, koja govori o njegovom rodnom mjestu, ljepoti i stradanju jedne zajednice.

Vladika Grigorije istakao je da je Mladen Durić umro 17. juna 1992. i da je Grigorije, koji piše o njemu 30 godina kasnije, privilegovan samo zato jer ga je dobro poznavao.

– Grigorije nema 55, nego 30 godina. I tu sam ja u prednosti u odnosu na sve druge ljude koji su rođeni 1967. U tom mom tridesetogodišnjem životu, koji je iznikao iz 25 života kao iz nečega što je umrlo – rodilo se nešto ili neko drugi. Misim da sam u knjizi uspio da ne dajem odgovore. Nije važno da dobro odgovorimo već da dobro pitamo i da budemo svjesni da Bog pita nas. On je kao pitanje i onaj koji pita, a ne onaj koji odgovara.

Foto: Argumenti.rs

– U ovoj knjizi ima bezbroj otvorenih pitanja, neodgovorenih, i meni je kao svešteniku to bio veliki izazov i velika muka, jer ima mnogo odgovora koje čovjek može da dâ, ali prava stvar je kad vidiš da je život tajna, kada je smrt tajna i da se stvari pred našim očima odvijaju na jedan tajanstven način. Ova noć je tajanstvena. Sve je tajna i ne treba da se toga plašimo. U tajni treba da učestvujemo i da je konzumiramo. To je, u stvari, ono što je život – rekao je vladika Grigorije.

Književnik Dejan Kukić istakao je da Vladika Grigorije ovom knjigom nije želio da prenese teološku učenost, nego je imao potrebu da prikaže lične puteve.

– Ti njegovi putevi su uznemiravajući. To nije knjiga radi pisanja i čitanja, to je knjiga preispitivanja. Ona čitaoca dovodi u sumnju i nespokoj jer ona preispituje istinu o piscu, istražuje njegov strah i strepnju, njegov zanos, njegovo skriveno i otkriveno, postavlja pitanje o drugom koji je dio sebe, o zagonetnom, jasnom, nejasnom u društvu u kojem živi i kojem pripovijeda svoju vjeru, o protivrječnostima u kojima živimo, o usponu i padu nas današnjih ovdje – kazao je Kukić.

Foto: Argumenti.rs

Tih ratnih 90-tih godina, vladika Grigorije se našao između dva problema: da pomogne svojima i duhovnom željom da se posveti duhovnom životu, što je za Kukića najvažnija tema.

Leksikograf i pisac Vlaho Bogišić kazao je da knjigu „Nebeska dvorišta“ treba čitati kao potvrdu svog ljudskog izbora.

– Stvari nikada nisu dobre na način kao kad ih prikazuje akademski, teološki, pa ni filozofski svijet. Stvari su onakve kako to kaže Grigorijev djed – „nagrabusićeš“. Nagrabusio je, samo je pitanje ko. Kada se stvarno uđe i manastir, kao što je Grigorije, tada nestaju naši obični svjetovi i jezici, pape i episkopi, Servatensi i Andrići i nastaje to nešto u čemu se kao u ogledalu prepoznaje sve što mi sa ove strane te kapije radimo. Jedna od rijetkih potvrda s naše strane, ne Grigorijeve, našega svijeta u kojem čitamo i živimo da bismo se lakše i ljepše kretali jesu priručnici kakva su „Nebeska dvorišta“.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Danilo Babović, a moderator je bila Danijela Jelić. Promociji u Kući nobelovca Iva Andrića prisustvovali su predstavnici Crkvene opštine Herceg Novi i predsjednik Stevan Katić sa saradnicima.

Foto: Argumenti.rs

Večeras, 12. avgusta, s početkom u 20.30, Vladika Grigorije će svoju novu knjigu predstaviti i na platou Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.