U Prnjavoru počelo obilježavanje krsne slave opštine

15
Foto: SRNA

U Prnjavoru je večeras održavanjem Preobraženjske litije počelo obilježavanje krsne slave opštine.

U litiji je ove godine pored brojnih Prnjavorčana ulicama grada prošla i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović koja je svim stanovnicima poželjela sve najbolje, a gradu da ide krupnim koracima naprijed.

Arhijerejski namjesnik prnjavorski, protojerej-stavrofor Duško Drinić rekao je da su učesnici litije u navečerje velikog praznika Preobraženja Gospodnjeg kroz litiju, sa krstom, ikonama, barjacima, pjevanjem crkvenih pjesama prizvali blagoslov Božiji na opštinu i sve građane.

– Praznik Preobraženja Gospodnjeg nas uvijek iznova podsjeća na naš lični preobražaj, da se mijenjamo nabolje, da loše navike odbacujemo, činimo ono što je Bogu ugodno – rekao je Drinić.

Foto: SRNA

U krsnom hodu učestvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je izrazio zadovoljstvo što se nakon pandemije virusa korona obilježavanje slave opštine ponovo počinje prolaskom litije kroz grad.

– Uvjeren sam da se simbolika Preobraženja dešavala proteklih godina u Prnjavoru, da se grad preobražavao nabolje – rekao je Tomaš.

On je Cvijanovićevoj zahvalio što je večeras bila sa Prnjavorčanima, ali i na dosadašnjoj pruženoj pomoći.

– Upravo 90 odsto tog boljeg je rezultat rada republičkih vlasti. U ovoj godini iz budžeta imamo planirane investicije više od 7,5 miliona KM, a od republičkih vlasti očekujemo više od 2,5 miliona KM, što garantuje odličan razvojni ciklus u tekućoj godini – istakao je Tomaš.

Foto: SRNA

Učesnici Preobraženjske litije prisustvovali su kod Spomenika junacima grada pomenu poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a potom je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija obavljen obred čitanja slave.

Foto: SRNA