U protekla 24 sata 108 lica prekršilo zabranu kretanja

26
Foto: ibna.rs

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20.00 do 05.00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 108 građana u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske podsjećaju da su od ove zabrane izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Istovremeno, evidentirana su četiri krivična djela protiv zdravlja ljudi:

  1. Policijski službenici Policijske stanice Zvornik su u mjestu Karakaj, zatekli D.K. iz Zvornika, kojem je izdato Rješenje o kućnoj izolaciji od JGP Klobuk. Lice je sprovedeno u karantin u Studentskom domu Karakaj. Slijedi Izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu.
  2. Policijski službenici PS Prnjavor su postupili po aktima Odjeljenja za inspekcijske poslove u kojima je navedeno da D.L. iz Prnjavora i B.L. iz Prnjavora, 24. marta nisu poštovali mjeru izolacije koja im je naložena Rješenjem, jer prilikom kontrole komunalnog policajca, nisu pronađeni u kući, a izjavili su mu da se nalaze u TC Metaleks Prnjavor. OJT Banjaluka se izjasnilo da postoje elementi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.
  3. Policijski službenici PU Gradiška su u Gradišci kontrolisali G.U.Š. iz Gradiške, kojoj je uručen PN zbog počinjenog prekršaja iz čl. 22. Zakona o javnom redu i miru, a potom je utvrđeno da joj je zdravstveni inspektor 20. marta izdao Rješenje o samoizolaciji, te prilikom kontrole 25. marta nije pronađena na kućnoj adresi. OJT Banjaluka se izjasnilo da postoje elementi krivičnog djela nepostupanje po zadravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa na teritoriji Republike Srpske.