U Trebinju promovisana knjiga „Nebeska dvorišta“ vladike Grigorija

149
Foto: „Foto Momo“

Njegovo preosveštenstvo vladika dizeldorfski i njemački Grigorije večeras je u porti Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju promovisao svoju novu knjigu „Nebeska dvorišta“ – priču koja je svojevrsna oda Planinici, rodnom mjestu vladike, o ljepoti i stradanju jedne zajednice.

Vladika Grigorije je prije promocije rekao novinarima da je riječ o ličnoj, ali i drami zajednice u kojoj je odrastao, te da su se te dvije drame prelamale u istom trenutku.

On je istakao da knjiga nosi poruku o životnim odlukama, rastancima, odlascima kojih je imao više u životu, ali i o važnim ličnostima koje su obilježile njegov život, prije svega, majke, te vladike Atanasija, njegovog duhovnog oca.

– Cijeli naš život je odricanje, odlaženje, rastanci, ali najčudesnije je što sa sobom nosimo čitav naš svijet kud god da odemo i nekad kad nešto napišemo shvatimo koliko taj svijet u nama živi – istakao je vladika Grigorije.

Pjesnik Đorđo Sladoje, koji je večeras govorio o knjizi, rekao je novinarima da je u novoj knjizi vladike Grigorije vidljiv napredak u njegovom stvaralaštvu, te da je riječ o uzbudljivoj, dramatičnoj priči koja se odvija na tri kolosijeka.

– To je priča o Beogradu 1992. godine, druga priča je Planinica zavičaj u kojoj živne imaginacija, prelijepi opisi prirode, a treća dimenzija je unutrašnja drama vladikina, odnosno studenta teologije koji je odlučio da ode u manastir i zamonaši se, da bi nastupile prepreke, unutrašnja preispitivanja, a onda ipak preovladava želja za služenjem Gospodu, odnosno narodu što vladika radi svih ovih godina – rekao je Sladoje.

Nova knjiga vladike Grigorija „Nebeska dvorišta“, osim u Trebinju, promovisana je u Beogradu, a izdavač je izdavačka kuća „Laguna“.

Promociji je prisustvovao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije i brojni građani.