U Zagrebu ponovo oslikan mural zločincu Slobodanu Praljku

86
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U zagrebačkom naselju Lanište ponovno je iscrtan mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, nešto više od mjesec dana nakon što je uklonjen.

Krajem oktobra su sa ove trafostanice, gdje je ponovo oslikan mural, uklonjena čak četiri koji su se tu nalazili, od kojih su dva bila posvećena Vukovaru, te po jedan Dinamu i generalu Praljku.

Upravo zbog Praljka su građani zatražili uklanjanje murala, s obzirom na to da je riječ o osuđenom ratnom zločincu.

Nakon uklanjanja murala demobilisani borci i nezadovoljni Zagrepčani su se okupili ispred trafostanice, a stigli su i „Bed Blu Bojsi“ koji su izradili novi mural.

Psihijatar Herman Vukušić, koji je objavio fotografije murala na „Fejsbuku“, poručio je da je obnavljanje murala tražilo dvadesetak zagrebačkih veteranskih udruženja čiji članovi su se okupili prije par sedmica u znak protesta što su ga nove gradske vlasti uklonile.

– Siguran sam, odluče li gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova svita ponovo ići na uklanjanje murala, demobilisani borci će im se žestoko suprotstaviti – napisao je Vukušić.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet je za hrvatske medije rekao da je „Hrvatska elektroprivreda“ (HEP), u čijem je vlasništvu trafostanica, prefarbao murale crnom bojom jer su nacrtani bez njihove dozvole.

On je objasnio da je cijeli slučaj pokrenut nakon prijave građana zbog murala o Praljku, nakon čega je HEP odlučio prefabrbati čitavu trafostanicu.

Tada su, osim Praljkovog, uklonjeni i murali 94. gardijskoj brigadi, Dinamu i stradalim u Vukovaru.