Ušakov: Dodik će prisustvovati Forumu u Sankt Peterburgu

16
Foto: Sputnjik/Ilja Pitalev

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u junu, potvrdio je pomoćnih Kremlja Jurij Ušakov.

– Da, Dodik će prisustvovati Forumu – rekao je Ušakov za TASS.

Forum će biti održan od 5. do 8. juna. Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće Forumu, kao i svake godine, a TASS će biti informacioni partner događaja.

TASS podsjeća da je Dodik juče saopštio da će Vlada Republike Srpske će u narednih 30 dana kreirati sporazum koji će uputiti Federaciji BiH o mirnom razlazu u BiH.

Dodik je izjavio da će sporazum predviđati očuvanje postojećeg ekonomskog modela, te da će se taj model prilagođavati po potrebi u narednih nekoliko godina.

Predsjednik Srpske je ovu inicijativu povezao sa sarajevskim nacrtom rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici, koji je opisao kao nezakonit.

Ruska agencija podsjeća i na to da je Dodik rekao da svjetska zajednica jednostavno ignoriše činjenicu da su islamističke formacije tokom rata u BiH ubile oko 3.500 Srba na području Srebrenice.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništva BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.