Ustavni sud BiH osporio Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

5
Foto: Radio Sarajevo

Ustavni sud BiH je, odlučujući danas o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to, kako je navedeno iz ovog suda, nadležnost BiH.

Na sajtu Ustavnog suda BiH je navedeno da ovaj zakon stavljen van pravne snage.

Navodi se da je „Sud ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka o tome da je BiH pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu“.

Dodaje se da je u tom pravcu djelovao i Kristijan Šmit, kojeg, podsjećamo, Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika.

– Međutim, Ustavni sud je konstatovao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće – navedeno je iz ovog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali ga je Kristijan Šmit dan ranije suspendovao i donio odluku o njegovom nesprovođenju dok Ustavni sud BiH ne donese stav o tom pitanju.