Ustavni sud BiH: Sa zabrinutošću pratimo neprimjerene izjave i pritiske koje vrše na nas

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sa zabrinutošću pratimo neprimjerene izjave i nove pritiske koji se vrše na Ustavni sud BiH u vezi s nedavnim, navodno neustavnim, izborom sudije Ustavnog suda BiH, stoji u saopštenjnu ove institucije, a povodom izjava, koje se u javnosti mogu čuti u vezi s mišljenjem Venecijanske komisije, donesenim na zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

– Ustavni sud već dugo upozorava javnost da se neizborom sudija iz Republike Srpske, a donedavno i iz Federacije Bosne i Hercegovine, vrši neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na ovu instituciju s ciljem njenog degradiranja i obesmišljavanja. Uprkos tome, Ustavni sud preduzima sve što je u njegovoj moći da obavlja svoje funkcije koliko je moguće efikasnije i da, štiteći Ustav Bosne i Hercegovine, osigura vladavinu prava i zaštiti ljudska prava i slobode svih građana BiH – navodi se u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Navode da je FBiH nedavno, u skladu s Ustavom BiH, izabrala novog sudiju koji je već preuzeo dužnost.

– Najnovije mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, u kojem se daju preporuke za budući izbor sudija, ne može da se tumači kao stav Venecijanske komisije o „neustavnosti“ ovog posljednjeg izbora. Izbor je izvršen u skladu s Ustavom BiH, a eventualna daljnja razrada kriterijuma za buduće izbore je pitanje o kojem ne odlučuje Ustavni sud – ističu u saopštenju.

Ovakva vrsta pritiska uz već postojeće – neizbor sudija koji nedostaju i finansijski pritisci, navode, ima cilj da naruši integritet i autoritet Ustavnog suda BiH.

– Zato pozivamo javnost, političare, analitičare i sve ostale koji neprimjerenim izjavama doprinose ovakvim napadima na Ustavni sud da se suzdrže i bar na taj način daju svoj doprinos nastojanjima suda da, i u teškim okolnostima u kojima je prisiljen da djeluje, očuva efikasnost i integritet ove institucije – dodaje se u saopštenju.