Ustavni sud Srpske: Neprihvatljiv zahtjev Bošnjaka o pitanju Zakona o lijekovima

28
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda utvrdilo je da zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se navodima iz obrazloženja Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukazuje na povredu ustavnih vrijednosti garantovanih Ustavom BiH.

Kako iz sadržaja ovog obrzloženja proizlazi, podnosilac zahtjeva prevenstveno navodi da je osporenim zakonom povrijeđen Ustav BiH, da su njegovim donošenjem narušeni suverenitet, teritorijalni integritet i politička nezavisnost BiH, kao i podjela nadležnosti između države i entiteta, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Podnosilac izvodi zaključak da je time došlo do povrede vitalnog nacioinalnog interesa bošnjačkog naroda, koji svoj identitet vezuje za državu BiH, navodi se u saopštenju.

Vijeće je ocijenilo da se obrazloženje Odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosi prvenstveno na pitanja ustavnosti, te se kao takvo ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe Poslovnika o radu Ustavnog suda, jer ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Narodna skupština usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.