Uzrok eksplozije na Krimskom mostu kamion-bomba, Ukrajina priznala da je odgovorna za napad

60
Foto: Alena Popova/TASS

Most koji je povezuje Krimsko poluostrvo sa kopnenim dijelom Rusijom oštećen je usljed eksplozije kamiona-bombe, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet.

Zvaničnici su rekli da je eksplozija, koja se dogodila jutros oko 6.00 časova, izazvala djelomično urušavanje puta, kojim se odvija drumski saobraćaj.

Eksplozija je, takođe, izazvala požar na teretnom vozu koji prolazio paralelnom linijom, sa sedam cisterni sa gorivom.

Usljed eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dijela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpjeli nikakva oštećenja, javlja Sputnjik.

Foto: REUTERS/Stringer

Prethodno su lokalne vlasti saopštile da u incidentu nema povrijeđenih.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak priznao je da je Ukrajina odgovorna za teroristički napad na Krimski most.

– Krim, most, početak. Sve nelegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti uništeno – napisao je Podoljak na Tviteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da za sada nema informacija kada će biti obnovljen Krimski most.

– Za sada nema informacija o tome – rekao je Peskov.

Portparol državnog savjeta Krima Vladimir Konstantinov optužio je ukrajinske vandale za ovu eksploziju, javlja TASS.

– Uspjeli su svojim krvavim rukama da se domognu Krimskog mosta. Imaju sad čime da se pohvale – za 23 godine koliko su rukovodili poluostrvom nisu uspjeli ništa da izgrade vrijedno pažnje, a sad su uspjeli da unište dio mosta – napisao je on na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, „smrt i uništenje je jedino što im polazi za rukom i to je suština aktulenog kijevskog režima“.

Sa druge strane oglasio se ruski senator Aleksandar Baškin koji je rekao da će bez ikakve sumnje Rusija odgovoriti na adekvatan način, a čak i asimetričan, na „drski napad na Krimski most“.

– Nemojte ni da sumnjate, Ministarstvo odbrane i druge institucije će dati adekvatan, smišljen, ili čak asimetričan odgovor na ovaj drski napad – kazao je.