Vacl: Omikron nastao kod HIV pacijenta

21
Foto: Oliver Schaper

Iznenađujuće veliki broj mutacija u novom soju virusa korona omikron mogli su nastati u jednom pacijentu koji je obolio od imunodeficijencije, na primjer HIV-a, tvrdi generalni sekretar Društva za imunologiju Njemačke Karsten Vacl.

Vacl je rekao da je to zamislivo i vjerovatno, pošto već postoje istraživanja drugih slučaja koji to dokazuju.

Mnogi HIV pacijenti u Africi, gdje je, kako pretprostavlja „nastao“ omikron, se ne liječe na adekvatan način, pa je njihov imuni sistem značajno oslabljen, objasnio je on za agenciju DPA, a prenose njemački mediji.

– U osobama sa oslabljenim imunim sistemom virus može da se razmnožava nedjeljama, pri čemu može doći do izolovanih mutacija, koje virusu ne donose nikakve prednosti, ali mogu nastaviti da se umnožavaju jer imuni sistem ne može da ih kontroliše – objasnio je dalje njemački ekspert.

Prema njegovim riječima, na taj način mogu nastati dodatne mutacije, koje bi u kombinaciji donijele virusu prednosti.

I poslanik SPD-a, ekspert za zdravstvo Karl Lauterbah još je u petak kazao da brojne mutacije u omikronu ukazuju na nastajanje kod HIV pacijenata.

Omikron, u poređenju sa izvornim sojem nastalom u kineskom Vuhanu, sadrži u sebi neobično visok broj, to jest 30-tak promjena aminokiselina samo na proteinskom dijelu.

Među njima su mutacije za koje se već zna da doprinose većem širenju.

– Iako već poznajemo efekte pojedinih mutacija iz drugih sojeva ne možemo proceniti koje efekte bi njihova kombinacija mogla imati – kaže Vacl.