„Varajetiju“ i „Los Anđeles tajmsu“ upućena svjedočenja jasenovačkih logoraša

9
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Preživjeli logoraši ustaškog logora Jasenovac poslali su svoja svjedočenja američkim novinama „Varajeti“ i „Los Anđeles tajmsu“, uz zahtjev da objave ispravke tekstova u kojima su tvrdili da se u filmu „Dara iz Jasenovca“ radi o srpskoj mitomaniji i da se Jasenovac nije dogodio.

Bivša djeca logoraši uputili su ove poruke u znak podrške ekspertu za Aušvic i Holokaust Gideonu Grajfu, a protiv pisanja ova dva američka lista o filmu „Dara“ i dovođenja u pitanje vjerodostojnosti, istinitosti i stradanja Srba u logoru Jasenovac, piše „Politika“.

Među onima čije su pisane poruke upućene na adrese ova dva američka lista je i Lazar Kosanović, potomak Nikole Tesle, koji je ukazao da bi i velikan Nikola Tesla, koji je utočište našao u SAD, vjerovatno i sam završio u Jasenovcu, da je ostao u matici.

Kosanović je naveo da je u toku ustaškog genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj stradao ukupno 91 čovjek sa prezimenom Tesla.

– Zahvalni smo američkom narodu što je pružio spas Tesli, ali smo duboko potreseni izvještajem američkih novinara da Jasenovac nije postojao i da je djelo „srpske mitomanije“ – naveo je Kosanović.

On je podsjetio da su na strahovit način u tom logoru ubijani Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti, a neki od njih poput rabina Isaka Danijela Danona i starca Vukašina Mandrape su iskasapljeni na komade.

Kosanović je, takođe, podsjetio i na brutalno ubijanje 13 članova porodice Teodora Hercla i 14 članova porodice Tesla, koji su ostali kao paradigma stradanja čitavih porodica u Jasenovcu.

Jelena Buhač Radojičić, koja je kao djevojčica preživjela užase ustaškog logora Jasenovac, rekla je da je po njenoj istinitoj priči snimljena scena u „Dari“ kada ustaša ubija ženu koja je sakrila zlato u punđu, te dodala da su ona i brat razdvojeni od majke i da do danas nije našla brata.

Radojičićeva je navela da je imala samo sedam godina kada je bila u logoru Jasenovac i da je izgubila 89 članova bliže i dalje porodice, te apelovala da se zaustavi revizija, jer se Aušvic stvarno desio, ali i Jasenovac.

Svoje poruke uredništvu „Varajetija“ i „Los Anđeles tajmsa“ uputili su preživjela djeca logora Jasenovca i Jastrebarskog, predsjednik Udruženja logoraša „Jasenovca“ Slavko Milanović, te Gojko Rončević Mraović.

Mraović je potvrdio da su ustaše usvajale izdržljiviju djecu na „prevaspitavanje i pokrštavanje“, preoblačili ih u ustaške uniforme i tjerali da pjevaju ustaške pjesme, kao i da noću još čuje krike djece kojoj su mazali usta cijanidom da bi brže umirala ili ih nabijali na bajonete, jer vrište i plaču.