Varhelji: Finansijska i politička pomoć zemljama zapadnog Balkana

19
Foto: hungarytoday.hu

Komesar za proširenje i politiku susjedstva EU Oliver Varhelji poručio je danas da vrata EU neće biti otvorena za ilegalne migrante ali da je EU spremna da politički i finansijski pomogne zemljama zapadnog Balkana u rješavanju izazova migracija.

Obraćajući se putem Zum aplikacije učesnicima regionalne konferencije o migracijama u Sarajevu, Varhelji je rekao da EU nakon političke i finansijske podrške od zemalja zapadnog Balkana očekuju privreženost u rješavanju izazova migracija.

Komesar EU za proširenje pozdravio je regionalni pristup rješavanja pitanja migracija, te odao priznanje za odlično urađen posao u smislu poboljšanja situacije sa migrantima u BiH.

Varhelji je podsjetio da se prije godinu dana BiH suočila sa ozbiljnom krizom u prihvatnom centru Lipa i u čitavom Unsko-sanskom kantonu.

– Uz izraziti politički angažman EU i konkretnu podršku situacija se postepeno poboljšala. BiH na svim nivoima bi trebala kao zemlja sa perspektivama pristupa EU treba da radi na održivim dugoročnim rješenjima. Kao što je ponovljeno na Samitu EU zapadnni Balkan na Brdu kod Kranja proteklog mjeseca pitanje migracija je zajednički izazov – rekao je on.

Varhelji je ponovio da je EU privržena saradnji sa svim partnerima u regionu u rješavanju migrantske situacije.

– Istovremeno ćemo ih nastaviti podržavati na njihom putu ka članstvu u EU. Načinjen je značajan napredak od migrantske krize 2015. i 2016. godine, međutim, morali bismo ostati oprezni kako bi izbjegli neke eventualne buduće krize – dodao je Varhelji.

On je ukazao da su nelegalne migracije u regionu usporene zbog pandemije kovid 19, te da su danas na relativno niskom nivou.

– Međutim, s obzirom na trenutnu situciju u Avganistanu, te sve veći pritisak u Turskoj, rizik jačanja nelegalnih migracija prema Balkanu ostaje visok, te se ne može isključiti mogućnost krize. Imperativ je da se djeluje pravovremeno i odlučno – upozorio je Varhelji.

Prema njegovim riječima, neophodna je uspostaviti čvrstu zaštitu granica i funkcionalni sistem azila, a migranti istovremeno moraju biti brzo registrovani jer drugačije neće biti moguće da se odredi ko bi trebao dobiti zaštitu i ostati a ko vraćen kući.

– Istovremeno trebaju nam robusne akcije protiv mreža trgovaca ljudima Komisije i EU agencije će nadgledati jačanje kapaciteta sistem azila u zemljama zapadnog Balkana u tijesnoj saradnji EU članica UNHCR-a – poručio je Varhelji.

Šef EU Delegacije u BiH Johan Satler istakao je, obraćajući se učesnicima regionalnog sastanka o migracijama u Sarajevu, da je riječ o forumu koji se održava u pravo vrijeme, te naglasio neophodnost regionalnog pristupa ovom problemu.

– Migracije su izazov i postoje problem kada se njima loše ili nikako ne upravlja – rekao je Satler ukazujući na aspekt ljudske empatije koji se ne smije zanemariti.

Navodeći da je često imao priliku razgovarati sa migrantima na ulicama Sarajeva, Satler je istakao da ti ljudi često dolaze iz zemalja poput Maroka ili Alžira i nemaju pravo na izbjeglički status.

– EU ovdje u BiH na dnevnoj osnovi radi sa lokalnim zajednicama poput Blažuja, Velike Kladuše i Bihaća. Treba podržati ove zajednice jer se ne možemo praviti da migracije na njih nemaju nikakvog uticaja – rekao je Satler.

Ukazao je da je poslovna zajednica u BiH više zabrinuta pitanjem emigracija, zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, te se na problem migracija može gledati i na taj način.

– Ključno pitanje danas je kako transformisati sistem migracija da se obezbijede osnovne humanitarne potrebe i prepoznaju potencijalne koristi. Za to je potrebno efikasan sistem upravljanja migrantima – rekao je Satler.

On je pozvao da svi zajednički rade na održivom sistemu migracija napominjući da je EU spremna da obezbijedi dodatna sredstva.

– Ali, BiH istovremeno mora preuzeti odgovornost. To uključuje i zajedničko prihvatanje ovog bremena. Zemlja se sastoji od dva entiteta i 10 kantona i nije uredu da je sav teret prebačen samo na dva kantona – dodao je šef Delegacije EU u BiH.

Izrazio je uvjerenje da je, kada je riječ o finanansiranju, na nivou BiH potrebno uključiti neka sredstva u budžet BiH za pitanje upravljanja migracijama kao i ojačati kapacitete Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Satler je rekao da je načinjen određen napredak ali da predstoji još mnogo posla do održivog sistema migracija u BiH.