Varhelji: Zemlje Balkana tretirati kao buduće članice EU

9
Foto: europarl.europa.eu

Evropska unija mora da vrati povjerenje i kredibilitet, tako što će zemlje Zapadnog Balkana tretirati kao buduće članice EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Predstavljajući novu strategiju proširenja Evropskom parlamentu u Strazburu, on je rekao da će takvim pristupom EU imati realnu šansu da napreduje u odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana u narednih nekoliko godina, što je u korist Evrope kao cjeline.

– Moram da podsjetim da jačamo i unapređujemo proces i da cilj ostaje isti, a to je pristupanje i punopravno članstvo u EU – istakao je Varhelji.

Varhelji je naglasio da su potrebni jasni i opipljivi podsticaji reformama, te da bi građani trebalo da osjete prednost ubrazane integracije ukoliko se zemlje okrenu uspješnom sprovođenju prioritetnih reformi.

Evropski komesar ističe da je proritet Evropske komisije da ubrza proces na Zapadnom Balkanu, ali da članice, u isto vrijeme, budu uvjerene da je proces reverzibilan i da se mogu preduzeti korektivne mjere ukoliko se skrene s puta sprovođenja reformi.

On je naglasio da Komisija i dalje predlaže otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile ono što se od njih tražilo, te da je vrijeme da EU, kao kredibilni partner, ispuni svoja obećanja.

– Naš cilj je da pojačamo prisustvo na Zapadnom Balkanu, povećamo investiranje i pomognemo da se između nas zatvori jaz ekonomskog napretka. Moramo da se okrenemo konkretnim mjerama koje možemo preduzeti u korist investiranja na zapadnom Balkanu radi povećanja pristupa jedinstvenom tržištu EU – dodao je Varhelji.

Prema riječima Varheljija, EU mora da preduzme mjere i kada se radi o otvaranju novih radnih mjesta, mogućnosti za preduzetnike, poboljšanje klime poslovanja i investiranja, te da treba zaustaviti „odliv mozgova“ iz regiona.