Vaseljenski patrijarh: Srbi da budu ponosni na patrijarha Irineja

13
Foto: EPA-EFE/Balasz Mohai

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da srpski narod treba uvijek da bude ponosan na sve što je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir.

Patrijarh Vatrolomej je naveo da su se večeras u Vaseljenskoj patrijaršiji pomolili za dušu upokojenog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

– Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja. Kao majka crkva izražavamo saučešće srpskom narodu i SPC, a pisano saučešće sam prije nekoliko trenutaka uputio i Srpskoj patrijaršiji – rekao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski istakao je da je upokojeni patrijarh Irinej pokazivao veliko razumijevanje i ljubav prema svim ljudima, čak i onda kada su izražavali druge i suprotne stavove o pravoslavlju i njegovom srpskom narodu, prenijeli su beogradski mediji.

– Pokazao je širinu i blagodat svakim svojim djelom u životu. Neka mu Gospod podari vječno rajsko naselje i neka se pred prijestolom Gospoda moli za srpski narod i sve pravoslavne hrišćane. Vječan mu spomen – poručio je patrijarh Vartolomej.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 90. godini u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu od posljedica virusa korona. Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.