Vasić: Bauk otcjepljenja kruži Bosnom i Hercegovinom

37
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Znamo da nema ni dana razloga da Srbi i Srpska budu u okviru BiH. Ali znamo da će trebati dana i godina, da se odvojimo i osamostalimo. Osamostaljenje, otcjepljenje, secesija… nisu jednokratni procesi.

Srbija se nikad nije otcijepila od Jugoslavije. Kosovo, iza koga stoji sav Zapad, otcjeljuje se još od prije Šuvara u jamama Trepče.

Naši najavljuju da će donijeti odluku o nezavisnosti, ako Šmit nametne zakon o državnoj imovini. Šmit ne može nametnuti takav zakon, a cijeli proces, i ovo što se sada radi, samo je pokušaj kuvanja žabe.

Naši kažu da se prvo mora riješiti Ustavni sud BiH, deratizacija od stranih sudija koji sa muslimanima uvijek mogu nadglasati Srbe i Hrvate zajedno. Nikšić kaže da nema razgovora ako je to uslov, Ustavni sud ne može biti tronacionalan.

Dakle. Cijela BiH je tronacionalna, Dejton je tronacionalan, Ustav BiH je tronacionalan, ali sve institucije moraju da budu muslimanske. Džabe sam studirao političke nauke.

Šta poručuje čaršija i ohaeršija? Poručuju da neće odustati od unitarizma. To je juče demonstrirano i u UN.

Srbi i Hrvati su etničke zajednice.

Poručuju da neće odstupiti ni na jednom od tri fronta – Izborni zakon, državna imovina, Ustavni sud. Svetri bunkera su nedejtonska i neustavna ali im je, baš to razlog da ih drže.

Republika Srpska se mora spremiti za dug proces osamostaljenja. Moraju se politički i nacionalno obrazovati i obučavati sve nove i nove generacije.

Sve što je neustavno, nedejtonsko, nikada se ne smije prihvatiti.

Oni će i dalje nametati.

Ešdaunizam nije mrtav.

Republika Srpska ima Narodnu skupštinu i to je vojska najjača.