Vasić: BiH se dijeli, ovih dana, temeljitije nego u ratu – ovaj put neće biti Dejtona

38
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Šta se događa sa EU?

Svi znamo da je Amerika EU, i njene čelne zemlje, Njemačku i Francusku, stavila pod čizmu sa mamuzama. A Poljsku naoružava, što znači da je žrtvuje.

Zato se Ingleska i izvukla iz svega.

Nu.

Kad se pitamo šta se događa sa EU, bolje je obratiti pažnju na Mađarsku.

Mađarska, očito, vidi, da je EU u teškom problemu zavisnosti, bankrota i raspada. Zato ide u politiku dobrog okruženja. Rusija, Srbija, Republika Srpska, Turska… sa Hrvatskom i ima već mnoge ekonomske odnose.

Ta mađarska politika dobrog okruženja, nije jednokratni dnevni proces. To treba imati na umu. To je politika koja će ići naprijed.

Politika EU, samopotčinjavajuća, može samo vući nazad.

Povratka ne može da bude.

Republika Srpska je dva dana bila u Mađarskoj. To je nastavak već trasiranih odnosa i procesa.

Mađarska ima svoj interes u Republici Srpskoj. Pri čemu ne zahtijeva predaju nadležnosti, odsrbljavanje, poništenje Dejtona… A, podržava nas.

Republika Srpska treba da pronađe svoj interes u skladu sa mađarskim interesom. U BiH, sa Sarajevom i unitaristima, sa Američkom ambasadom, ne može ga pronaći.

Istovremeno sa boravkom Republike Srpske u Budimpešti, u sklopu čega je bila i srpski član Predsjedništva BiH, dva ćaršijska člana Predsjedništva, idu u Kijev, kod Zelenskog. Time jasno stavljaju do znanja da svoju trećinu BiH, podvode i potčinjavaju Briselu, NATO paktu i Američanima.

Zelenski je propusnica za kretanje i iskaznica o ropstvu. To, u svakom smislu, znači da se BiH dijeli, puca, rastače, rasklapa… da ne može da se održi jer su se njeni sastavni dijelovi čvrsto opredijelili oko svojih puteva.

Oni su se opredijelili još u ratovima u BiH. Ali je međunarodni mozaik sila i moći, uspio da je skupi u neku granicu. Sada to, više ne može.

Republika Srpska treba da pravilno čita ove puteve i procese.