Vasić: Osmica Obavještajac samo je vrh ledene osmanske svijesti

261
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Smiješna i tužna okupljanja za podršku Osmanagiću, uhapšenom direktoru Obavještajne agencije BiH, koji se svježbio da kupuje diplome u rinfuzi, pokazuju sve o Sarajevu, tzv. Bosni i Hercegovini, devastaciji Dejtona i Ustava i o stvarnim namjerama bakiraša. I toponima Bakirija.

Osmanska svijest, zaležena i učaurena u Sarajevu, čadorska je svijest. Ona vlada ispod čadora. Nema skupštine, nema parlamentarizma, nema vlade.

Sultanija Hurem je moćnija i od jednog i od drugog doma Parlamenta. Zato je Sarajevu draga struktura koja je nevidljiva, paralelna i neustavna. Kad je nešto od toga, onda je bilo šta teško javno i proceduralno kontrolisati.

Glupi Srbi i još gluplji Hrvati, pristajali su im na takve institucije kojih nema u Dejtonu, ni u Dejtonskom ustavu. I za koje ne postoje nadležnosti ni u Dejtonu ni u Ustavu.

OSA je jedna od takvih institucija. Zato je nju nemoguće kontrolisati. Kao što je nemoguće kontrolisati SIPA, Sudstvo BiH… Zato sa muslimanima moraš u nagodbe. A tu će svakog i uvijek da naguze. Jer imaju Zapad uzase.

Odustajanje od Herceg-Bosne, zakonito dovede do Komšića. A pošto je Komšić nelegalan, nelegitiman, neustavan i nedejtonski, sada mu ne možeš ništa.

Tako i tom smiješnom Osmici, ne mogu ništa već godinama. Maksimalno što se može učiniti jeste da se ukloni Osmica a da se ukloni i neko srpski i neko hrvatski. Trgovina na Bosfopru. U kojoj će Srbi i Hrvati uvijek biti nadjebani.

Čadorski politički sistem pažljivo bira koje punktove će da drži. Neće da se bavi ničim što se može kontrolisati, gdje se može brojati, što se mora naširoko odlučiti. Analizirajte to.

JVL.

Zapadni žbirovi to sigurno znaju. Kao što su znali da je OSA neustavna. Da Osmica nije za taj posao. Da Osmica nema diplomu.
Kao što su dopustili da se Osmica razvlači.

Njihov projekt je, okvirno, slabljenje Bakira Izetbegovića. Zašto. Jer je s njim, sa njima, četveroprstašima, nemoguć dogovor. Oni hoće sve. Ali nije projekt zbog straha od unitarizma. Projekt treba da potpomogne da se Srbi i Hrvati privedu kulturi, da postanu kooperativniji. Da ih se lakše unitarizuje.

Kada padne Bakir, Srbima i Hrvatima će se predočiti da je sve gotovo, da sada mogu da se prave kompromisi, suživot, država. Evo baklava. Toga se treba čuvati ko poskoka u njedrima.

A Čović i Dodik, koji bi nadživili Bakira, potrčni su za štetne kompromise. To smo već probavali.

Što reče Zirdum, kad promijenimo Izborni zakon, onda ćemo, mi Hrvati, da izaberemo Komšića.

Da se Bakir programirano slabi, jasno je odavno. Da je žilav, ko punica kad je izbacuješ kroz prozor, i to je jasno. Tuzla, Zenica i Bihać, pokazuju da nema monolita u Bošnjaka. Istina, Sarajevo ga i ne želi. Ne žele ni te tri sredine. Ali ne žele ni da budu daleki sokaci sirotinje raje.

Odlazak SBB od Bakira i najava Radončića da će odstupiti sa mjesta predsjednika stranke, takođe su čitljivi. Kad dođe vrijeme Fahro će nastupiti kao nestranački kandidat.

Pa, odlazak Zvizdića.

Na kraju će Bakir ostati sam u Trezoru. Sa lažnim diplomama.

Nu. Taj proces, trajanje i kraj, ne treba nikog da zavarava.

Saraj čador će zamijeniti pet ambasada Zapada.

Umjesto osmanskog unitarizma, imaćemo vest unitarizam.