Vasić: Bauk nacionalizma kruži Evropom – ako ostanemo bez nacionalizma, nestaćemo

51
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Amaterska politička scena i analfabetska politička javnost kod Srba, dospjela je u fazu amorfnosti koja je podložna svakovrsnoj manipulaciji. To je bilo i ranije, prije lažne demokratije, evropskog puta i felacionizma Američanima. Samo je ideološka armatura držala stvari pod kontrolom.

Jedan od razloga istorijskog konstantnog unazađujućeg položaja Srba, svakako je dobrovoljno ili prinudno odricanje od nacionalizma. Srbin rado ide preko Albanije, protiv Austrougarske, na Trst… ali nemoj da bude nacionalist.

Radi se o istorijskim tehnološkim uslovljavanjima.

Narod je stariji pojam od nacije. Nacija je počela, u prvim tragovima, da se pominje i oblikuje u petnaestom vijeku. Narodi su postojali oduvijek, skoro oduvijek. Nacija podrazumijeva uobličenje naroda, teritorijom, državom, ekonomijom, granicom… Unutar granice, može da živi svako, ali teritorija, država, pripada naciji. Nacija upravlja državom.

U ratovima raspada SFRJ, Srbi su uvijek koristili sintagmu moj narod. Veoma rijetko, moja nacija.

Manjkavost svijesti o naciji, uslovila je katastrofalnu lakoću SHS, prihvatanje komunizma i FNRJ. Sve protivsrpske kategorije. Otuda i slaba srpska predstava o državi.

Srbi su objeručke prihvatili negativnost nacionalizma, koje je, potiho nametnuo kralj i Kraljevina SHS, pa potom komunizam. Srbi su ko guske letili u bratstvo i jedinstvo.

Sada tu gadljivost nacionalizma nameće Zapad.

Otkuda to?

Otuda što svaki totalitarizam, svaka integracija, svaka protivnacionalna velika akcija, ubija nacionalizam, jer on, onda, sam, ubija naciju.

Nacionalizam ne postoji – u obliku kakvim nam ga predstavljaju i za kakav nas optužuju.

Ne postoji nacija bez nacionalizma. Kao što ne postoji čovjek bez glave.

Nacionalizam se podrazumijeva. On je krvotok nacije i njenog opstanka.

Nacionalizam je karakterna osobina nacije.

Nije tačno da je nacionalizam nešto što je upereno protiv drugih i da su njegovi nastavci šovinizam, fašizam, nacizam. To su geostrateški alati upotrebe, zloupotrebe, nacije.

Nacija je kolektivistički prostor opstanka. On ne može da bude zamijenjen bilo kakvim integracijama, unitarizacijama, totalitarizacijama, liberalizacijama. Koje uvijek znače poništenje nacije i države.

Sve to su Američani nametnuli Evropi, i pojedinačnim zemljama, izvan EU. Oni to mogu jer ne postoji ni američki narod, ni američka nacija. Kada oni o tome govore, to je samo pomoćna laž za naturanje potčinjenosti američkim vrijednostima. Koje ne postoje.

Socijalistička politkologija je opširno pisala i raspravljala o narodu i naciji. Iz svog ugla, dabome. Danas o tome niko ne govori.

Srbi se moraju, iako je to ogromno zakašnjenje, obrazovati za naciju i državu.