Vasić: Republika Srpska, iako u boljoj poziciji, treba da uči od Katalonije – referendum, zatvor, progon, ali ide independencija

30
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Dolazak lešinarke Lajen na Balkan, u ovom trenutku Ukrajine, Gaze, sloma sankcija Rusiji, kraha EU ekonomije i erozije opšte kohezije… trebao bi da otvori oči svakome ko nije kupljen i ko nije izdajnik.

Svaki korak EU, i najumilnija priča o proširenju, pristupnog putu, parama, članstvu, motivisana je isključivo borbom, kratkoročnom i dugoročnom, protiv Rusije.

Svaka zemlja, nacija, koja hrli u EU, radi kratkoročno i dugoročno protiv Rusije.

Rusija neće propasti.

Možda ni EU neće propasti, ubrzo, ali će zemlje koje se upinju da postanu članice, propasti.

Taj pristupni put EU, sa raznim poglavljima, fusnotama, klasterima, uništava političko biće, kulturu, ekonomiju i suverenitet svake nacije i njene države.

Šta je Grčka dobila od ulaska u NATO i EU? Osim Kenedijeve udovice?

Republika Srpska treba da jasno uslovi bilo kakvu komunikaciju između EU i BiH. Da izgradi jasnu platformu.

Mehanizam koordinacije je ostao u sjeni, zaboravljen nekako. A umjesto njega idu finansijske sankcije Republici Srpskoj, ometanje investicija i presijecanje novčanih tokova.

Jasna platforma Republike Srpske treba da bude jasna:

  • Finansijska pomoć. Grantovi. Kad može Ukrajini, može i Republici Srpskoj. Mi ne ratujemo, nama je potrebnije.
  • Nema pristupnog puta na račun Dejtonskog sporazuma.
  • EU treba da potpiše i obaveže se da razgovara sa dvije države. Republikom Srpskom i Federacijom BiH.
  • Republika Srpska zadržava pravo da odbaci ono što Federacija prihvata, sve do toga da Federacija sama ide tim pristupnim putem, bez Republike Srpske. I da na kraju, kad mrtav prdne i na babi rode mude, bude sama primljena u EU, a Republika Srpska postane samostalna.

Katalonija je preko kreveta ušla u sastav Španije. Poklopljena. Katalonci se sa tim nikada nisu pomirili. Iako je to tada bio legalan način.

Republika Srpska je na međunarodno legalan način priznata kao država, kao sastavnica BiH. Od toga se nikada ne može odustati.

Političari mogu da idu u zatvor, u izgnanstvo… Samostalnost Srpske mora da stoji.