Vasić: Republika Srpska – kako proći još četiri godine kroz BiH?

53
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Dodik je, prije četiri godine otišao sa izvjesnim optimizmom u Predsjedništvo BiH. To se tako ne radi. To je ko kad bi se razveselio kad vidiš Mihajlicu.

Republika Srpska, u protekle četiri godine, nije ništa dobila činjenicom da je u sastavu BiH. Neće ni u naredne četiri godine.

To znači da će sve morati da učini sama. Drugog izlaza nema, u stanju kakvo je.

Hrvati će da drže Savjet ministara. Ali ne efikasnije nego što su ga u protekle četiri godine, držali Srbi. Hrvati će, općenito, htjeti da budu kooperativni. EU, NATO. Što, je pogubno za Hrvate. Idemo u EU pa neka nam oni biraju Komšića.

Predsjedništvo će da drže muslimani. Žeci će, tamo, da živi u mračnom dobu kad žene nisu imale pravo glasa.

Federaciju BiH će da drže muslimani. Uz izvjesnu količinu haosa između SDA, 3, 8 i reisa. Koji će uvijek pretegnuti na stranu muslimana a protiv Hrvata.

Predstavnički dom i Dom naroda PS BiH, držaće Srbi i Hrvati. Za šta će im trebati muda. Koja dosad nisu pokazali. Dosad su, uglavnom, njega vadili na sto. Da vidimo čiji je manji.

Sve neustavne i nedejtonske, nelegalne, institucije, držaće muslimani.

Međunarodna zajednica će pojačati tehnologiju KULV. Ništa se drugo ne može očekivati. Kad su ih počeli čerečiti Sumanta Džejlen i Vasković, onda je jasno šta je na stvari. Republika Srpska, dakle, kao dejtonska država srpskog naroda, nema s kim da razgovara. Bilo bi logično da je to Federacija. Kao druga država. Ali FBiH nije ništa. Sa zajedničkim institucijama Srpska ne može da razgovara jer one služe za šikaniranje Republike Srpske. Stoga.

Dvije trećine u Narodnoj skupštini bile bi božije davanje. Ako se to postigne, veto treba koristiti u dva, u četiri, u šest, u osam… ko kino nekad.

U Savjetu ministara Republika Srpska mora da bude protiv NATO pa i EU, u svakom pogledu. Približno, protiv svega. Osim onog što će jasno koristiti Srbima a i Hrvatima, protiv saraj-unitarizma.

Odmah treba donijeti odluke potrebne za samostalno provođenje lokalnih izbora 2024.

U sljedećoj godini, jednu tzv. zajedničku instituciju, koja je neustavna i nedejtonska, treba proglasiti nevažećom i nenadležnom na teritoriji Republike Srpske. I nastaviti sa tom politikom.

Ono što se može, od velikih blokiranih projekata u Srpskoj, gdje ne treba Vučićeva Srbija koja ne smije, treba početi realizovati i graditi. Sve ostalo, što se pojavi u BiH, treba blokirati, ne dati saglasnost Republike Srpske i predstavnika Srpske. A oni neka rade šta hoće.