Vasić: Republika Srpska treba pred Ujedinjene nacije iznijeti zahtjev da ruske snage dođu u BiH, ili u Republiku Srpsku

45
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Radi zaštite Dejtonskog sporazuma.

Opšti zapadni i unutrašnji odnos prema Republici Srpskoj veoma je složen i dovodi je u veliku opasnost. To znači da je u opasnosti i Dejtonski sporazum.

Ako se jedno poništi, neće više biti moguć povratak na te postavke međunarodnog ugovora velikih sila.

Taj ugovor je verifikovao Republiku Srpsku. Priznao je njeno postojanje od prvog dana i postavio je u BiH kao državu. To je očigledno u Dejtonskom sporazumu i u Ustavu BiH, kao njegovom najvažnijem dijelu.

Već dulje vrijeme u BiH je na sceni više tokova i trendova:

  • Izetbegovićeva prijetnja haubicama: Možemo da vas tučemo iz Federacije.
  • Helezova prijetnja dronovima: Možemo da vam priredimo terorizam u vašim gradovima i mjestima.
  • Poziva se NATO da zauzme granicu na Drini ili da se stacionira u Brčkom.
  • Izvikuje se o korpusima i sinovima koji će krenuti u odbranu BiH.
  • Američki ambasador javno ponižava Srbe i Srpsku.
  • Protuva bez pasoša i potvrde da je uzeo distole, dolazi u BiH, nameće zakon protiv predsjednika Republike Srpske i organizuje suđenje.
  • Inokosni fundamentalist u UN pokreće rezoluciju o genocidu u Srebrenici i to proklamuju kao da je uradila Bosna i Hercegovina; a uradili sarajmuslimani.
  • Isti taj bezdistolac, Švabo Šmit, nametne Izborni zakon i zatvori bilo kakvu mogućnost da Republika Srpska upravlja izborima koji se, svi, organizuju na njenoj teritoriji…

U takvoj situaciji, Republika Srpska je zaista ugrožena. Neće sutra ujutro niko pritisnuti prekidač za ukidanje, ali konstantni pritisak na onemogućavanje dovešće, ako se budemo predali, do potpune kvadriplegije.

Republika Srpska treba da nađe način da se pred Ujedinjene nacije, Savjet bezbjednosti, postavi zahtjev da kontigent ruskih oružanih snaga dođe u BiH. Ili u Republiku Srpsku.

To bi pomoglo očuvanju Dejtonskog sporazuma, smirilo bi tenzije i poboljšalo mogućnost unutrašnjeg trojnog političkog dogovaranja.

Bolje da se postavi zahtjev sada, jer Rusija će zgužvati Ukrajinu pa se može desiti da dođu i nepozvani.