Vasić: Riti Ori uvalili srpsku zastavu, muslimanima uvalili srpskog kralja

58
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Dobro, Rita Ora je isfabrikovana priglupa pevaljka. Ali, ovi bukvari…

Ne postoji niko ko može objasniti kakve su bile namjere sarajmuslimana sa postavljanjem spomenika Kralju Srba, Bosne, Primorja i Humske zemlje, Tvrtku Prvom Kotromaniću.

Kao što je nemoguć katastar o tome šta sarajmuslimani, Sarajevo i BiH, dobijaju tim činom. Osim što se može zaključiti da to spada u kategoriju veličanja ZAVNOBiH-a, Povelje Kulina bana, Partizanskog groblja u Mostaru, presude Strazbura… Za šta ne postoje meridijani i paralele koji bi to povezali na bilo koji način.

Jasno je da politička supstanca muslimana BiH, nikada nije bila u nepovoljnijoj poziciji. Oni su se uvijek snalazili u sokačkim koordinatama, dok je veliku široku okolinu prekrivao neko moćan – Turci Osmanlije, fašisti Hitlera i NDH, komunizam…

Danas, kada je Zapad ovo premrežio na improvizovan i nesistematičan način, sa poptuno drugim namjerama od Turaka, fašista i komunista, stara tehnologija ulizništva, podaništva i izmećarstva, nije primjenjiva.

Kada treba, odrediti neku strategiju i taktiku, neki put, neki vlastiti interes, neki orijentir na geostrateškoj pozornici koja puca… sarajmuslimani ne mogu da povuku ni jedan smislen potez. To je poptuno objašnjivo.

Ne radi se samo o bauljanju u širokim koordinatama. Radi se i o bauljanju između bosanstva, bošnjaštva i građanštine. Između fundamentalizma, briselaštva i unitarizma…

Turci, fašisti, komunisti, davali su neku ulogu. Zapad ne daje uloge. Njemu trebaju teritorije.

Republika Srpska i Hrvatski narodni sabor, Srbi i Hrvati ne smiju takvom sarajmuslimanstvu prepustiti inicijativu, a naročito ne vođenje nekih „bosanskohercegovačkih“ poslova.

Njihova niskokoordinatna sokačka politika, ni njih same nikuda ne vodi. A, pogotovu, ne Bosnu i Hercegovinu.

Njihova uloga se završila raspadom SFRJ kao podprojektom u istrebljenju Srba.