Vasić: Sporazum o mirnom razdvajanju – mi se nikad nismo ni udružili

22
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Neki junak u Saraj-Čadoru izjavljuje kako je Dodik počeo secesiju. Kasno Suljo u Srebrenicu stiže. Razdvajanje je počelo još kad je Republika Srpska lansirala temu referendum. Otada je sve rađeno na razdvajanju. Nekad uspješnije, nekad neuspješno, nekad naprijed, nekad nazad. Ali sve te teme ostale su na stolu i neće se više skidati.

Uzgred, secesija u BiH nije moguća. Secesija je odvajanje od kompaktne, jedinstvene države. Republika Srpska nije dio jedinstvene države. Republika Srpska i Federacija BiH, koja je za tu priliku polunasilno formirana, sastavljene su u Dejtonu u okvir BiH. Ono što je sastavljeno, ne može da se otcijepi, ne može da proglasi secesiju.

Zato je pogrešno upotrebljavati i sintagmu mirno razdruživanje. Razdruživanje sugeriše da postoji udruživanje. A udruživanje vuče na unitarizam, centralizam, jaku državu. Toga u BiH nema.

Između država nema udruživanja pa nema ni razdruživanja. Mi se nismo mirno ni sastavili sa Federacijom. A kamoli udružili. Udruživanje je svojom voljom. Morali smo. I oni i mi. Iako se Dejtonski sporazum označava kao sporazum. Ako je sporazum o sastavljanju, normalno je da tražimo sporazum o razdvajanju.

Sintagma mirno razdvajanje će godinama da bude tema i takve sintagme, političke akcije, treba precizno označavati.

Saraj-Čador, muslimansko političko-vjersko vođstvo, ne može da reaguje na pravi način. Oni su kod sirotinje raje stvorili sliku da je BiH Bosna, da je Bosna njihova, da je neko njima oteo Bosnu i da niko u Bosni ne postoji osim muslimana. Sada je, njima, nemoguće prihvatiti Dejtonski sporazum. Jer Sporazum o mirnom razdvajanju je kopija Dejtonskog sporazuma.

Dejtonski sporazum je ustavno rastavio BiH. Ne samo BiH, već i Federaciju. To što su politički Hrvati u FBiH bili poslušne budale, to ne mijenja tekst i suštinu.

Sporazum o mirnom razdvajanju obuhvata povratak dejtonskih nadležnosti Republici Srpskoj. Kako bi mogla da brže i samostalno gradi svoju državnost. Obuhvata i neke nužne zajedničke oblasti. Kojih će možda, kasnije, biti još.

Muslimanski politički faktor u BiH nema izbora. Može samo da razvlači utakmicu i da igra na produžetke. Oni uvijek čekaju Hitlera.