Velika očekivanja od liste „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“

67
Foto: civitatis.com

Šestog oktobra ističe rok do koga mostarski Srbi mogu da se registruju za glasanje za predstojeće lokalne izbore, koji će u Mostaru, nakon 12 godina, biti održani 20. decembra. Poziv Mostarcima širom svijeta upućuju oni koji žive na ovom području i pokušavaju da vrate Srbe u politički život grada na Neretvi.

Predrag Dabić i njegova supruga sa fakultetskim diplomama nisu uspjeli da se izbore za radno mjesto u Mostaru. Šansu za bolji život vidi u autentičnom predstavniku srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara. Zato se, kaže, uključio u političku borbu za srpska prava u ovom gradu.

Predrag Dabić, nosilac Mostar – Sjever liste „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“, kaže da je po zanimanju doktor veterinsarske medicine. Živi u Mostaru, oženjen je, a angažovao se s ciljem da doprinse pozitivnim promjenama.

Sve ove godine interese srpskog naroda u Mostaru zastupali su Srbi u hrvatskim i bošnjačkim partijama. Zato predstojeće izbore u Mostaru mnogi nazivaju istorijskom šansom za mostarske Srbe.

– Naš osnovni cilj bio je da zainteresujemo mlade ljude, da ima damo šansu i pokažemo da ovo nije samo borba za neku poziciju ili posao, nego da je ovo borba za budućnost, ne samo njihovu, nego i djece tih mladih ljudi. Mislim da smo u tome i uspjeli – istakao je Velibor Milivojević, nosilac liste „Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar“.

– Srbi su u proteklih 30 godina potpuno devastiran narod u dolini Neretve i u Mostaru su malobrojna zajednica. Uz to što su malobrojni, trpe i brojne podjele. Tih nekih 4.000 Srba su podijeljeni na one koji su otišli i koji su se vratili, pa na one koji su ostali na jednoj ili drugoj strani… – rekla je novinarka Sonja Bjelica Šagovnović.

U svim tim i takvim okolnostima, Srbima je bilo teško da se izbore za svoja prava, kaže naša sagovornica. Ističe da su Srbe na svoje liste uvijek stavljale stranke sa hrvatskim i bošnjačkim predznakom i tako popunjavale srpske pozicije u Gradskom vijeću Mostara.

– Tako je, nažalost, i danas. Osim svih ovih otežavajućih okolnosti HDZ, SDA, pa i SDP, i danas pretenduju da popune srpske pozicije. Srpska imena su jako visoko na njihovim listama i na taj način oni pokušavaju doći do tog famoznog broja od osamnaest ruku kako bi Mostar bio bošnjački ili hrvatski grad – naglašava ona.

– Dvadeseti decembar je možda i posljednja šansa da se situacija promijeni i da Srbi u Mostaru postanu politički faktor. Zato je važno da se odazovu svi Srbi iz ovog kraja koje je ratni vihor raselio svuda po svijetu, registruju se i na predstojećim izborima glasaju za najbolju političku opciju za Srbe u Mostaru. Rok za registraciju ističe u ponoć šestog oktobra.