Verbalni sukob iranskog i izraelskog ambasadora zbog stava o BiH, pale teške riječi

30
Foto: Shutterstock

Ambasada Irana u Sarajevu podržala je demarš ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković, koji je, iako nije zvaničan stav BiH, upućen zbog Memoranduma Ambasade Izraela o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Oštru poruku uputila je na službenom Tviter nalogu Ambasada Irana u BiH.

– Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu Bosne i Hercegovine – kažu iz Ambasade Irana u BiH.

Na ovaj tvit iranske ambasade odgovorio je žestoko izraelski ambasador u Zagrebu Ilan Mor.

– Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopše kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje… – napisao je izraelski ambasador.

Podsjećamo, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković uputila je juče demarš Izraelu povodom podrške njihove ambasade HDZ-ovim prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH.

Dan prije, Ambasada Izraela u Tirani, zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, osvrnula se na problem izmjena Izbornog zakona BiH.

Na ovaj memorandum Ambasade Izraela nizale su se brojne reakcije.

Takozvane „probosanske stranke“ osudile su ovakav potez uz opasku da je Izrael informisan „iz pogrešnih izvora“ o stanju u BiH.

S druge strane lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osudio je slanje demarša Izraelu rekavši da je važno da imamo dobre odnose i saradnju s ovom zemljom, dodajući da „Bisera Turković svojim neustavnim ponašanjem nastavlja da narušava ugled BiH na međunarodnoj sceni, zloupotrebljavajući svoj položaj i iznoseći lične i stranačke stavove o bitnim pitanjima, bez konsultacija i odluke Predsjedništva BiH“.

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Josip Brkić izjavio je da demarš Turkovićeve, upućen Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, nije zvaničan stav BiH, već jedne političke stranke.