Vidović: Iduće godine povećanje plata i penzija

13
Foto: SRNA

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je da će u idućoj godini doći do povećanja plata i penzija u Srpskoj, te istakla da su svi makroekonomski pokazatelji dosta povoljni i da će BDP na kraju ove godine imati rast iznad očekivanog.

Nakon sjednice Vlade Republike Srpske, Vidovićeva je rekla na konferenciji za novinare u Banjaluci da je inflacija u septembru bila 2,6 odsto, te da je najniža u odnosu na sve zemlje u okruženju.

Vidovićeva je rekla da nisu tačne informacije objavljene u pojedinim medijima da će inflacija u Srpskoj u narednoj godini „pojesti“ jednu do dvije plate, jer za tako nešto ne postoje relevantni pokazatelji.

Ona je navela da je BDP Republike Srpske rastao u prvom tromesečju ove godine 2,3 odsto, u drugom 10,2 odsto, a u trećem između pet i šest odsto.

Vidovićeva je istakla da je rast indirektnih poreza u Republici Srpskoj 19,7 odsto, a rast direktnih 11 odsto.

Ona je navela da Republika Srpska trenutno ima pokrivenost uvoza izvozom 79,9 odsto, što nije nije imala nikada od kada postoji.

– Izvoz Republike Srpske je veći za 30 odsto, a uvoz za 22 odsto zaključno sa 30. septembrom ove godine – kaže Vidovićeva.

Ona je istakla da Srpska izvozi ogromnu količinu električne energije i da to pokazuje da će BDP na kraju ove godine imati rast iznad očekivanja.

Navela je da Srpska ima najveći broj zaposlenih radnika od kada se taj broj prati u Republici Srpskoj, a da prerađivačka industrija raste sa 14,9 odsto, te da su svi makroekonomski pokazatelji dosta povoljni.

Ministar finansija Republike Srpske potvrdila je da je Vlada dala kreditnu garanciju za Lutriju Srpske.

– Isključivi razlog zašto se diže kredit je to što Lutrija Republike Srpske treba da isplati porez od milion KM opštini Prnjavor – istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da se u Lutriji Republike Srpske primjenjuje Sporazum koji je uspostavljen sa Lutrijom Srbije 2002. godine, koji je apsolutno protivzakonit.

– Iduće sedmice održaću sastanak u Beogradu sa ministrom finansija Republike Srbije da dogovorimo da se taj sporazum promijeni, jer se u ovom slučaju porez na dobitak plaća dva puta – pojasnila je Vidovićeva.