Vidović: Isplata jednokratne pomoći od 100 KM za 180.000 nosilaca boračkih prava

83
Foto: SRNA

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je Srni da će u Srpskoj od ponedjeljka, 18. jula, početi isplata jednokratne pomoći od 100 KM za boračke kategorije, koje nisu penzioneri, a kojih je 180.000 lica.

Vidovićeva je rekla da će isplate biti vršene na osnovu spiskova koje će Ministarstvu finansija dostaviti Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite.

Ona je dodala da će isplatom biti obuhvaćena lica kojima je rješenjem nadležnog organa utvrđen status borca, ratnog vojnog invalida, člana porodice poginulog borca, to jest za korisnike porodične invalidnine.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, oko 180.000 lica koja su nosioci boračkih prava nisu nosioci prava na penziju – rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da će prvo biti izvršena isplata boračkim kategorijama, a zatim penzionerima, te da će 100 KM biti moguće dobiti po samo jednom osnovu.

– Sredstva u iznosu 40 miliona KM su obezbijeđena u Rebalansu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu kao dio mjera koje imaju za cilj ublažavanje negativnih posljedica inflacije, a njima je, osim korisnika po osnovu boračkih prava, obuhvaćena i isplata jednokratne novčane pomoći korisnicima penzija kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske – rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je podsjetila da Ministarstvo finansija Republike Srpske od sljedeće sedmice počinje sa isplatom jednokratne novčane pomoći boračkim kategorijama Srpske u pojedinačnom iznosu od 100 KM na osnovu odluke Vlade.

Osvrćući se na isplatu jednokratne pomoći mladima, Vidovićeva je rekla da je Ministarstvo finansija, u skladu sa odlukom Vlade, ukupno isplatilo 7.460.500 KM na bankovne račune mladih koji su se registrovali putem aplikacije i koji su prošli provjeru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Do sada se za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM prijavilo 110.707 zainteresovanih u Republici Srpskoj i Brčkom – rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da su ove odluke o isplati jednokratne pomoći samo dio mjera koje je Vlada Republike Srpske planirala i koje se realizuju radi poboljšanja ukupnog standarda u Republici Srpskoj.