Vidović: Nema kašnjenja u isplati plata

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je Srni da nema kašnjenja u isplati plata budžetskim korisnicima i da se poštuje rok koji je definisan Zakonom o izvršenju budžeta.

Vidovićeva je pojasnila da je ovim zakonom predviđena isplata plata od 20. do kraja mjeseca, te da već godinama unazad nije probijen predviđeni rok.

– Čula sam komentare pojedinih sindikata i za prethodnu isplatu plata da nije bila 23. nego 24. i to je vrlo neozbiljno i neodgovorno. Imamo rok od deset dana da isplatimo platu i to poštujemo – naglasila je Vidovićeva.

Ona je poručila da kašnjenja plata nema i da neće ni biti, jer budžet svoje obaveze izmiruje uredno.

Prema njenim riječima, nisu tačni ni komentari da je budžet u krizi.

– Da je u krizi ne bi mogli isplaćivati primanja ili prava budžetskih korisnika. Budžet normalno funkcioniše. Vještačka kriza izazvana djelovanjem raznih medija i mnogih onih koji ne žele dobro Republici Srpskoj pa najavljuju već tri, četiri mjeseca kako će Republika Srpska bankrotirati – nije i neće – poručila je Vidovićeva.

Ona je napomenula da se poštuje i rok isplate socijalnih davanja, odnosno 15, 16. i 17. u mjesecu, a da penzije čak isplaćuju i koji dan ranije od 10. kada je predviđena njihova isplata.

Vidovićeva je navela da se za šest mjeseci ove godine Srpska zadužila za 360 miliona KM, a vratila je 748 miliona KM, što znači da je budžet daleko više vratio obaveza nego što se zadužio.

Ona je podsjetila da su prošle godine plate povećanje za 10 odsto u junu, a u avgustu linearno za 100 KM, dok je u januaru ove godine povećano i za pet odsto onima koji imaju nižu platu od prosječne, čime je u potpunosti ispoštovan sporazum između budžetskih korisnika i Vlade Republike Srpske.

– Nominalno plata je povećana za 15,8 odsto, a realno 4,8 odsto. U ovom vremenu imati realno povećanje plata je zaista uspjeh – zaključila je Vidovićeva.