Vidović: Zakon o igrama na sreću apsolutno ispoštovan

8
Foto: SRNA

Navodi predsjednice Narodnog fronta Jelene Trivić o zloupotrebi položaja apsolutno su netačni, rekla je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović za RTRS.

– Svi zakoni su apsolutno primijenjeni. Tu se radi o dvije vrste igara na sreću. Članom 39 regulisano je plaćanje naknade elektronske lutrije i tu se kaže da se naknada vrši na „uplata minus isplata“ pa pet odsto na taj iznos, ali ne manje od 100 KM po terminalu. I to se primjenjuje na sve priređivače elektronskih igara na sreću – rekla je Vidovićeva.

Kako ona dodaje, trenutno je devet prerađivača elektornskih igara na sreću u Republici Srpskoj i Zakon se primjenjuje prema svima.

– Kada je u pitanju Član 84 koji govori o plaćanju naknada o automatima, tu smo takođe rekli da je „uplata minus isplata“ po svakom automatu 20 odsto na to, ako je manje od 100 KM, onda takođe 100 KM po automatu. Prema tome, apsolutno je ispoštovan Zakon o igrama na sreću koji je mnogo puta bio predmet sudova. Sudovi su potvrdili da je naš Zakon u skladu sa Ustavom Republike Srpske i ne znam zašto se stalno to potencira, valjda da bi se privukla neka pažnja – izjavila je Vidović.

Ona je rekla da se prije donošenja Zakona o igrama na sreći u budžet godišnje prikupljalo 26 miliona KM, dok se ove godine očekuje 120 miliona KM prihoda u budžetu Srpske. Istakla je da je samo do sada prikupljeno 80 miliona KM.

Trivićeva je podnijela krivičnu prijavu protiv Vidovićeve zbog, kako je rekla, postojanja osnova sumnje da je iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja nanijela štetu budžetu Republike Srpske.