Orban: Lideri EU žele sukob sa Rusijom

11
Foto: Viktor Orban

Rukovodstvo EU moglo bi da zaustavi sukob u Ukrajini za jedan dan da to želi, ali oni žele direktan sukob s Rusijom i idu ka tome, ukazao je premijer Mađarske Viktor Orban.

– Da evropski lideri sada žele mir, prekid vatre na frontu bi se dogodio u roku od 24 sata. Trebalo bi samo da kažu: ‘Dragi Ukrajinci, prekid vatre je neophodan, treba se zaustaviti, nećemo davati više oružja i novca dok ne dođe do prekida vatre i mirovnih pregovora’. Donald Tramp to može da sredi za jedan dan – konstatovao je Orban.

On je za televiziju TV2 izjavio da ukoliko zapadne zemlje nastave istim tempom kao do sada da šalju oružje sve većeg dometa u Ukrajinu, „uskoro ćemo se približiti konačnoj i posljednjoj stanici, kada će se zapadnoevropske ili američke trupe naći u Ukrajini“.

Mažarski premijer je upozorio da se „u ovom trenutku nalazimo na nekoliko centimetara od direktnog sukoba i lideri EU to i žele“.

– Moramo da se borimo da Mađarska, po svojoj želji, ostane van svih akcija koje žele da sprovode van teritorije Mađarske i protiv drugih država – istakao je Orban i najavio da upravo o tome sljedeće nedjelje u Budimpešti razgovarati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

On je naveo da će za to biti potrebno pokazati snagu, jer, kako je rekao, mađarske vlasti u 20. vijeku takođe nisu željele da učestvuju u dva svjetska rata, ali su u njih bile uvučene, jer nisu mogle da se odupru.

– NATO nije nastao kako bi se vodile vojne operacije van granica Alijanse, to je strogo zabranjeno, on je odbrambena alijansa – naveo je Orban, a prenosi RT Balkan.