Vimer: Insistiranje Njemačke na rezoluciji o Srebrenici ostavlja gorak ukus

10
Foto: Greiner

Nekadašnji državni sekretar Ministarstva odbrane Njemačke i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Vili Vimer, ocijenio je za Kosovo onlajn da insistiranje Njemačke na Rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN ostavlja gorak ukus.

– Postupci Njemačke pred Generalnom skupštinom UN zbog strašnih događaja u Srebrenici ostavljaju gorak okus. Njemačka je bila ta koja je, ne mareći za svoj Ustav i Povelju UN vodila rat sa NATO protiv Savezne Republike Jugoslavije, kršeći međunarodno pravo. Svijet će se zapitati šta da pod tim okolnostima treba misliti o akcijama Njemačke u Generalnoj skupštini UN 23. maja 2024. godine – naveo je Vimer.

Prema njegovim riječima uzroke angažovanja Njemačke, ali i drugih zemalja Zapada na Rezoluciji o Srebrenici treba tražiti u širem kontekstu geopolitičkih događaja i previranja u svijetu, apostrofirajući krize u Ukrajini, tako i u Pojasu Gaze.

– Mnogo je otvorenih pitanja danas. Od toga da li će doći do sporazuma između Izraela i Hamasa, ali i šta će donijeti predstojeća mirovna konferencija u Švajcarskoj. Ne treba zaboraviti da petogodišnji mandat predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog ističe ovog mjeseca – kaže Vimer.

On je dodao da bi usvajanje Rezolucije u Srebrenici moralo da otvori i pitanje pokretanja sličnih rezolucija.

Kao ključno vidi preispitivanje odgovornosti vodećih zemalja unutar NATO zbog bombardovanja SRJ 1999. godine.

– Ukoliko se već pokreće pitanje krivice za genocid zbog čega se onda to isto pitanje ne bi postavilo i protiv država NATO-a? Pa oni su bombardujući SRJ upotrijebili uranijumsku municiju protiv naroda zar ne – zaključuje Vimer.